Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1609 (2022-2023)
Innlevert: 08.03.2023
Sendt: 09.03.2023
Besvart: 16.03.2023 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Regjeringen har proklamert at de skal rydde opp i norsk arbeidsliv og da må en anta at dette også gjelder statlige etater. Det er derfor svært oppsiktsvekkende at Kystverket ikke har fått de samme beskjedene eller i verste fall velger å neglisjere de uttalte mål fra regjeringen, eller enda verre dersom Kystverket har fått aksept fra de ansvarlige departement til å ikke forholde seg til rettsvesenet, lovverk og overordnet avtaleverk.
Vil statsråden bidra til at stortingets vedtak og lovene blir fulgt for denne yrkesgruppen?

Begrunnelse

Undersøkelser gjennomført i arbeidslivet visere at mennesker som har hatt yrker som gir uregelmessig søvn etc. over lengre perioder kan ha så mye som 10 år kortere levetid, sammenlignet med yrkesgrupper med normale arbeidstidsbestemmelser. Losene er en slik yrkesgruppe som havner inn under disse yrkene.
Ved lov om endringer i arbeidsmiljøloven (lovens anvendelse for yrkesdykking og losing) 7. mai 2021 nr. 29 ble det vedtatt at dykkeoperasjoner og losing skal være omfattet av arbeidsmiljøloven.
1. juli 2022 ble losene omfattet Arbeidsmiljøloven.
Forhandlinger har vært ført over tid mellom Losforbundet og Kystverket uten at en har klart å komme frem til en avtale som gir losene de rettigheten de har i henhold til loven.
Det har vært ført sak for arbeidsretten hvor Norsk losforbund vant viktige prinsipper ved dom avsagt 28.november 2022.
Kystverket nekter å forholde seg til arbeidsrettens domsavsigelse noe som i seg selv er særs oppsiktsvekkende av en statlig etat.
Hovedtariffavtalen i staten er overordnet avtaleverk for losene, men Kystverket nekter losene å tre ut av underordnet særavtale, som flere ganger er sagt opp til opphør.
Kystverket tviholder fremdeles på at losene skal inngå lik arbeidstidsavtale som før de kom under arbeidsmiljøloven.
Særavtalen ble sagt opp til bortfall på nytt igjen samme dag som domsavsigelsen fra arbeidsretten forelå. Bortfall var da ved utgangen av februar 2023, hvilket betyr at gammel særavtale ikke lenger vil være gjeldende og at overordnet avtaleverk hta vil styre arbeidsdagen til losene.
Norsk Losforbund har hele tiden vært klare på at vi er villige til å inngå en ny særavtale for lostjenesten, men at denne skal forankres i de lover og regler som gjelder.
Kystverkets utgangspunkt er at en planlegger drift av lostjenesten med utstrakt bruk av overtid. De siste 12 mnd. har det medgått ca. 73 000 overtidstimer for å drifte tjenesten.
Denne praksisen ønsker Kystverket skal fortsette og dette er ikke lovlig i henhold til arbeidsmiljøloven.
Statsråden har tidligere vist handlekraft ved å få iverksatt stortingets vedtak om at losene skulle omfattes av AML fra 1. juli 2022, men det trengs fortsatt at statsråden tar grep for å sikre anstendige arbeidsforhold for losene.

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Denne regjeringen er opptatt av at alle skal ha et trygt arbeidsliv. Jeg er derfor tilfreds med at losene fra 1. juli 2022 ble omfattet av arbeidsmiljøloven. Det er prinsipielt viktig at grunnleggende rettigheter som vern av helse, velferd og sikkerhet i arbeidslivet reguleres i lov og forskrift, også for losene. Lovens krav var allerede langt på vei ivaretatt av Kystverket også før losene ble omfattet av arbeidsmiljøloven, men dette manglet forankring i lov og forskrift.
Lostjenesten er operativ og tilgjengelig 24 timer i døgnet, hele året. Dette tilsier at tjenesten må baseres på en vaktordning som innebærer behov for å regulere losenes arbeids- og hviletid på en annen måte enn det som i utgangspunktet følger av arbeidsmiljøloven og hovedtariffavtalen. Av hensyn til lostjenestens særpreg og organisering ble det i lovproposisjonen lagt til grunn at losenes arbeidstid, på samme måte som tidligere, fortsatt skulle reguleres i tariffavtale mellom Norsk Losforbund og Kystverket. Stortinget ga sin fulle tilslutning til dette.
Så vil jeg understreke at denne type avtaler skal fremforhandles mellom partene i arbeidslivet, dvs. Kystverket som arbeidsgiver og Norsk Losforbund som arbeidstakerorganisasjon, og at det derfor ikke vil være riktig av meg å kommentere denne konkrete saken.
Jeg legger til grunn at Kystverket forholder seg til både avgjørelser i rettsvesenet, lovverket og overordnet avtaleverk når etaten forhandler med arbeidstakerorganisasjonene.