Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1648 (2022-2023)
Innlevert: 10.03.2023
Sendt: 13.03.2023
Besvart: 16.03.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Når vil statsråden endre regelverket slik at personer som er i LAR-behandling eller andre rehabiliteringstiltak for rusavhengighet ikke må betale egenandel for behandlingen, og dermed i større grad møte opp og få hjelpen de trenger?

Begrunnelse

Tilgjengelige tilbud for personer som sliter med rusavhengighet er nødvendig for at de skal rehabiliteres og få muligheten til å leve et rusfritt liv. Etter at det ble innført en egenandel for pasientene fra helseforetakene har NRK skrevet om at flere nå uteblir fra behandling, eller avlyser timene sine. Særlig gjelder dette terapitimene, som fagfolk vurderer som viktige for å redusere risikoen for tilbakefall. Regjeringen har sagt at hvis egenandelene er medvirkende til at personer dropper ut og at regelverket er til hinder for at de kan slippe egenandel på man se på regelverket.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regjeringens mål er at mennesker med omfattende problemer med rus skal få den behandlingen og oppfølgingen de har behov for i den offentlige helsetjenesten.
Regelverket for når det kan kreves egenandel for poliklinisk helsehjelp er fastsatt i forskrift om betaling frå pasientar for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetenesta. Utgangspunktet er at det kan kreves egenandel fra alle pasienter som er henvist til spesialisthelsetjenesten. Egenandelen inngår i opptjeningsgrunnlaget for frikort. Fra dette utgangspunktet er det gjort enkelte unntak, men det er ikke gjort unntak for poliklinisk helsehjelp innenfor LAR-området.
Det er imidlertid unntak for veiledning, innsetning eller fjerning av langtidsvirkende prevensjon for kvinner som får behandling i LAR. Enkelte former for oppfølging av pasientene, f.eks. legemiddelutdeling, kan falle utenfor anledningen til å kunne kreve egenandel. For lavterskel LAR, som er et tilbud som ikke fordrer henvisning til spesialist-helsetjenesten, er det ikke anledning til å kreve egenandel. Det er etter regelverket altså anledning for alle sykehus til å kreve egenandel for poliklinisk helsehjelp i LAR. Vi vil vurdere å endre regelverket slik at LAR-pasienter kan få unntak fra å måtte betale egenandel når de får poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten. Vi ser nå på konsekvensene av en slik eventuell regelendring. Dette må vi gjøre før vi kan ta stilling til når en eventuell endring kan iverksettes.