Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1690 (2022-2023)
Innlevert: 15.03.2023
Sendt: 16.03.2023
Besvart: 23.03.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden sørge for at helseforetakene ved utlysning av anbud innen rehabiliteringsfeltet også har med pasientforløp, og døgn/dagkostand, samt behandlingskapasitet i en gitt institusjon i kriteriene for anbud, og vil statsråden sørge for en gjennomgang av formalkravene i anbud slik at det er pasientenes behov som vektlegges i tildelingen?

Begrunnelse

Utfordringene innen rehabiliteringsfeltet er godt kjent for Stortinget. Det foreligger flere rapporter som underbygger dette, og en ny rapport fra Riksrevisjonen er ventet senere i år.
Helse Vest er et av de foretakene som over tid har hatt lang ventetid for pasienter med behov for rehabilitering. I desember 2022 ble det kjent at Helse Vest avlyste konkurransen for spesialiserte rehabiliteringstjenester. Årsaken var at kostnadene i tilbudet overstiger budsjettet helseforetaket hadde for kjøp av tjenester. De som blir skadelidende, er pasientene – det er en risiko for økt ventetid, dårligere tilbud, og nedleggelse. Et redusert rehabiliteringstilbud til pasienter med alvorlig sykdom gir redusert livskvalitet i en allerede krevende hverdag – det er ikke god helsepolitikk.
I Helse Vest sitt ansvarsområde er Helse i Hardanger en leverandør av rehabilitering. De er en aktør som har vært en foregangsinstitusjon med tanke på å utvikle nyttige og kostnadseffektive helsetjenester, og med svært gode resultater.
HiH er en svært aktuell tilbyder i den kommende anbudskonkurransen som er varslet, men de fikk beskjed om at de ikke kvalifiserte til anbudskonkurransen på bakgrunn av formalkrav i et prisskjema der leverandørene må levere på et 3 ukers behandlingstilbud.
Den største kostnadsdriveren i rehabiliteringstjenesten er lengden på forløp, ikke dag/ døgnkostand. Helse i Hardanger har utviklet et konsentrert behandlingsløp der hovedtyngden leveres i løpet av 3-5 dager. For at Helse Vest skal kunne vurdere anbud fra HiH og være en aktuell tilbyder må formalkravene endres.
Hensikten må vel være at tilbyderne leverer kvalitet og innhold i tjenesten. Derfor bør det være slik at helseforetakene i anbudsforespørslene spesifiserer typisk lengde på pasientforløp slik at man kan se dette i sammenheng med døgn/dagkostand, samt behandlingskapasitet i en gitt institusjon. Slik unngår man at for eksempel Helse i Hardanger blir utelatt fra konkurransen.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse- og omsorgsdepartementet har i forbindelse med spørsmålet fra stortingsrepresentant Hoksrud innhentet en orientering fra Helse Vest RHF.
Helse Vest RHF opplyser at de så seg nødt til å avlyse konkurransen knyttet til kjøp av spesialisert rehabilitering i desember 2022. Kostnadene i tilbud som kom inn viste seg å overstige budsjettet en hadde for kjøp. Omfanget av kjøp av rehabiliteringstjenester må derfor reduseres. Det jobbes nå med forberedelser til ny anskaffelse. I påvente av gjennomføring av denne har Helse Vest RHF forlenget avtalene med eksisterende avtaleparter for nettopp å opprettholde et tilbud til pasientene i regionen.
Helse Vest RHF bekrefter at Helse i Hardanger ble avvist som leverandør ved forrige anbudskonkurranse i 2022. Begrunnelsen for dette var at Helse i Hardanger ikke tilfredsstilte kvalifikasjonskravene og fravek prismodellen som var lagt for konkurransen.
Helse Vest RHF har foreløpig ikke kunngjort den nye konkurransen innenfor spesialisert rehabilitering og kan derfor heller ikke gi en beskrivelse av hvilken prismodell som blir endelig. Helse Vest RHF kan imidlertid informere om at de i forrige anbudskonkurranse la vekt på korte og effektive rehabiliteringsopphold. Det ble stilt krav om at oppholdstiden skulle tilpasses den enkelte pasient ut fra individuelle behov og faglige vurderinger, og tilrettelegging for kortere oppholdstider og økt gjennomstrømming av pasienter ble lagt positivt vekt på. Det ble videre vektlagt positivt om man kunne tilby digitale rehabiliterings-tjenester, som en kombinasjon av fysisk oppmøte og digitale løsninger. Det er en forventning om at fysisk oppholdstid kan reduseres når ytelsen blir utført gjennom digitale løsninger. Helse Vest RHF vil i forberedelsene til den kommende konkurransen vurdere om disse forholdene kan legges ytterligere vekt på.
Kjøp av spesialiserte rehabiliteringstjenester følger anskaffelsesforskriftens del IV. Selv om oppdragsgiver i en del IV-konkurranser står friere ved gjennomføringen av anskaffelsen, må Helse Vest RHF likevel følge anskaffelseslovens grunnleggende prinsipper om konkurranse, likebehandling, forutberegnelighet, etterprøvbarhet og forholdsmessighet, jf. § 4. Det er et grunnleggende prinsipp at leverandørene skal behandles likt. Dette innebærer at Helse Vest RHF som oppdragsgiver må sikre at alle tilbyderne tilfredsstiller blant annet de kvalifikasjonskravene som er satt for å få sine tilbud vurdert opp mot tildelingskriteriene i konkurransen.