Skriftlig spørsmål fra Olve Grotle (H) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1731 (2022-2023)
Innlevert: 17.03.2023
Sendt: 20.03.2023
Besvart: 27.03.2023 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Olve Grotle (H)

Spørsmål

Olve Grotle (H): Meiner statsråden at vedtaket om å avlive stammen av villgjeiter i Høyanger kommune er riktig, eller kan evt. andre tiltak vere formålstenleg?

Begrunnelse

I Høyanger kommune har Mattilsynet vedtatt å avlive opp mot 140 villgeiter. Nedslaktinga av geitene er grunngitt med dyrevelferd. Det har komme svært mange og sterke reaksjoner frå lokalbefolkninga og fagpersonar på vedtaket. Geitene har i fleire tiår klart seg sjølv og bidreg til å halde kulturlandskapet ope og ryddig.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Saken omhandler en geiteflokk på anslagsvis 50-60 dyr som har en eier. Da geitemelkproduksjonen ved et gårdsbruk opphørte på 70-tallet, ble besetningen sendt til slakt, med unntak av noen ungdyr (anslagsvis 15-18 dyr). Det er disse dyrene som er opphavet til dagens flokk, og det er en slektning av den opprinnelige gårdbrukeren som er dagens dyreeier. Dyrene er ikke tamme og blir ikke på noe vis håndtert. Det er likevel misvisende å kalle flokken for villgeiter, de er forvillede dyr fra en geitebesetning.
Det er angitt at flokken var større for en tid tilbake, men tallene er usikre. Eier har ikke tilført nye dyr til besetningen på 50 år. Dyreeier har heller ikke skutt eller slakta dyr fra flokken før avviklingsvedtaket. I 2010 estimerte dyreeier at det var ca 60 dyr i flokken. I februar 2022 estimerte eier flokken til om lag 55-60 dyr. Mattilsynet observerte 49 dyr ved sin inspeksjon i februar 2022.
Det finnes en lengre tilsynshistorikk mot dyreholdet, fra datidens dyrehelsetilsyn til dagens Mattilsyn. Mattilsynet vurderer at dyreholdet har mange avvik fra grunnleggende krav som er viktige for velferden til dyra. Dyrene kjeer i tillegg i februar, på en ugunstig tid i forhold til klima- og værforhold. Faren for at dyra i tiden de kjeer utsettes for sult, nedkjøling og angrep av rovdyr er stor, og tilsier at dødligheten blant dyrene er høy i denne perioden. Tilsyn med eller oppfølging av drektige, fødende, nyfødte, syke, skadde og gamle dyr, forekommer ikke. Mattilsynet har mottatt bekymringsmeldinger om dyr fra flokken. Det er anslagsvis 200 dyr fra flokken som det ikke kan gjøres rede for i løpet av de siste 15 årene. Driftsopplegget har dermed store mangler og tilfredsstiller ikke minimumskrav i dyrevelferdsregelverket.
Gjentakende krav har vært at dyra skal ha forsvarlig tilsyn og tilgang på leskur. Eieren har ikke klart å oppfylle disse kravene. Mattilsynet har derfor fattet vedtak om avvikling av dyreholdet. Dyreeier har selv utarbeidet en plan for avvikling og startet denne prosessen høsten 2022. Dyreeier har frist for avvikling til våren 2024, slik at han kan avvikle mest mulig effektivt og med minst mulig stress for dyrene.
Jeg vil understreke at det i alle dyrehold er dyreholder som har ansvaret for velferden til sine egne dyr.