Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1743 (2022-2023)
Innlevert: 19.03.2023
Sendt: 20.03.2023
Besvart: 23.03.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Kan statsråden gjøre rede for status for arbeidet med å etablere en nasjonal veiledningsfunksjon for arbeids- og velferdsforvaltningen mot radikalisering og voldelig ekstremisme?

Begrunnelse

I handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme fremgår det at Arbeids- og sosialdepartementet har ansvar for å etablere en nasjonal veiledningsfunksjon for arbeids- og velferdsforvaltningen mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Det er viktig med en bred innsats for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme. Det kan være ulike grunner til at personer søker seg til ekstreme miljøer. Det er nødvendig med tidlig innsats fra en rekke aktører for å øke mulighetene til å lykkes i det forebyggende arbeidet. Utfordringene må møtes med kunnskap om fenomenet, om risiko- og motivasjonsfaktorer, om hva man gjør når bekymring oppstår og hvilke tiltak som kan settes inn.
Arbeids- og velferdsforvaltningen forvalter tiltak og tjenester rettet mot et stort antall personer i ulike situasjoner og aldersgrupper. Som ledd i revideringen av handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme i 2020, ble det lagt vekt på å sikre et godt kompetansemiljø og et tydelig kontaktpunkt mot øvrige NAV-kontorer som kan tilby nødvendig råd og veiledning i saker som omhandler radikalisering og voldelig ekstremisme.
Det ble opprettet en nasjonal veiledningsfunksjon ved NAV Grünerløkka, som ble gitt et råd- og veiledningsansvar overfor andre NAV-kontor på feltet radikalisering og ekstremisme. NAV Grünerløkka har lang erfaring med å være en rådgivende enhet på nasjonalt nivå når det kommer til menneskehandel, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og vold i nære relasjoner. Tiltaket ble lansert ved fremleggelsen av den reviderte handlingsplanen i juni 2020.
Målet er å øke bevissthet rundt hvordan arbeids- og velferdsforvaltningen kan arbeide med å forebygge og håndtere saker som omhandler radikalisering og voldelig ekstremisme. Ifølge Arbeids- og velferdsdirektoratet er NAV Grünerløkka tilgjengelig for å gi råd og veiledning per telefon, eller delta i saksdrøfting. Videre er kontoret tilgjengelig for å delta på kompetansehevende arrangementer og tiltak. Ifølge Arbeids- og velferdsdirektoratet er NAV Grünerløkkas rolle som veileder i saker om radikalisering og voldelig ekstremisme til stor nytte, da enkelte kommuner relativt sjelden har saker av en slik karakter.