Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1772 (2022-2023)
Innlevert: 22.03.2023
Sendt: 23.03.2023
Besvart: 24.03.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Har statsråden en oversikt over hvor mange som årlig mister sin plass i folketrygden som ikke Nav har, og har statsråden en plan for å sørge for varsling til de som står i fare for å miste sin plass i folketrygden?

Begrunnelse

Undertegnede har mottatt flere henvendelser fra personer som er bosatt i utlandet, og som har mistet sitt medlemskap i folketrygden. Dette er personer som bor utenfor EU/EØS. Regelen i dag er at du mister medlemskapet i folketrygden dersom du oppholder deg i utlandet i mer enn 6 måneder hvert år i 2 eller flere påfølgende år, hvis man ikke søker om en frivillig tilknytning. Dette medlemskapet mister du automatisk, og det er ingen form for varsling i form av brev eller digitalt brev, om at man står i fare for å miste sitt medlemskap. på spørsmål til Nav, kunne ikke nav svare på hvor mange dette gjaldt årlig, da de ikke har statistikk over dette. Nav fikk også spørsmål om hvordan varslingssystemet var, om reglene for medlemskap i folketrygden hvis man velger å flytte og bo utenfor EU/EØS permanent, svarte Nav at det ikke fantes et slikt system.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Som hovedregel er alle som bor eller arbeider i Norge medlemmer i folketrygden. Det følger av folketrygdloven at også personer som i kortere eller lengre perioder oppholder seg i utlandet, på nærmere vilkår kan være pliktige eller frivillige medlemmer i folketrygden. Etter det jeg kjenner til, er folketrygdloven mer liberal med hensyn til å åpne for medlemskap i utlandet, enn lovgivningen i mange andre land det er naturlig å sammenligne med. Det er likevel slik at det i loven er satt noen grenser for hvor lenge et slikt medlemskap i utlandet vedvarer. Blant annet faller medlemskapet bort dersom oppholdet i utlandet over tid er av et slikt omfang at vedkommende ikke lenger fyller vilkårene for å anses som trygdemessig bosatt i Norge, eller dersom vedkommende kommer i arbeid i utlandet eller på utenlandsregistrert skip.
Som representanten Olsen nevner i bakgrunnen for spørsmålet sitt, foreligger det ingen statistikk over antall personer som av forskjellige årsaker mister medlemskapet i folketrygden i løpet av et år.
Arbeids- og velferdsetaten tar normalt kun stilling til om en person har eller har hatt medlemskap i folketrygden, dersom vedkommende fremsetter krav om ytelser fra folketrygden, eller i forbindelse med kontroll av personer som mottar løpende ytelser fra folketrygden.
Å skulle varsle personer som står i fare for å miste medlemskapet på grunn av for lange utenlandsopphold, ville nødvendiggjøre at Arbeids- og velferdsetaten foretok løpende vurderinger av medlemskapsstatusen. Jeg finner grunn til å nevne at Arbeids- og velferdsetaten selvfølgelig ikke har tilgang til informasjon om hvilke medlemmer av folketrygden som befinner seg i utlandet til enhver tid. Selv om etaten hadde hatt tilgang til slik informasjon, ville det medført en betydelig administrativ merbelastning å skulle foreta slike løpende vurderinger i alle aktuelle saker, for å kunne varsle om at enkeltmedlemmer nærmer seg grensene for tillatt opphold i utlandet. Og verdien av et slik varsel til de aktuelle medlemmene, ville uansett ha begrenset verdi, siden medlemskapet allerede vil kunne ha falt bort, for eksempel på grunn av arbeid i utlandet.
Jeg mener derfor at det er viktig at de som vurderer å ta et kortere eller lengre opphold i utlandet, informeres om de mulige trygdemessige konsekvensene av dette og om at de selv må sette seg inn i reglene og forholde seg til dem. Jeg er derfor glad for at Arbeids- og velferdsetaten har informasjon om reglene ved arbeid og opphold i utlandet på sine nettsider:
https://www.nav.no/no/person/flere-tema/arbeid-og-opphold-i-utlandet