Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1786 (2022-2023)
Innlevert: 23.03.2023
Sendt: 23.03.2023
Besvart: 31.03.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hva har regjeringen så langt gjort og hva vil man fremover gjøre - særlig på politisk nivå - for å oppnå en økonomisk partnerskapsavtale (ØPA) med Japan?

Begrunnelse

Japan er en viktig handelspartner for Norge. Norsk sjømat er blant annet et populært produkt, som står for 40 % av vår eksport til det japanske markedet.
Japan står for en "Free and Open Indo-Pacific" med mer frihandel, og tollsatsene til våre hovedkonkurrenter på sjømat vil bli redusert i takt med at frihandelsavtalene med EU og Storbritannia, samt Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP)-avtalen, gjennomføres.
Norge har så langt ikke lykkes med å få til en tilsvarende handelsavtale. Dermed vil man i tiden fremover få en solid konkurransevridning i disfavør norsk sjømat.
Jeg er kjent med at man fra norsk side flere ganger har tatt opp ønsket om å starte forhandlinger om en økonomisk partnerskapsavtale (ØPA), men at dette så langt ikke har ført frem. Det er viktig at man likevel ikke gir opp, og har en klar strategi for hvordan man skal oppnå målet.
Vår EFTA-venn Sveits ønsker nå å oppdatere sin avtale, hvilket burde kunne gi et nytt momentum. Det er i alle tilfeller viktig at regjeringen intensiverer arbeidet med å oppnå en avtale, slik at norsk sjømat ikke mister markedsandeler. Vi har ingen tid å miste.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Det norske ønsket om å inngå en frihandelsavtale, eller økonomisk partnerskapsavtale (ØPA), er kommunisert til Japan ved en rekke anledninger og på ulike nivå siden 2005. Norge er nå blant få europeiske land som ikke har en slik avtale med Japan, og ønsket om
en ØPA ble senest tatt opp i møte mellom våre to lands utenriksministre i september 2022. Vi har også fått Stortingets støtte i arbeidet med å vekke japansk interesse for en ØPA med Norge. Tre stortingsdelegasjoner har besøkt Tokyo det siste halve året og tatt opp saken. Til tross for dette har man så langt fra japansk side vist liten interesse i å fremforhandle en ØPA med Norge.
Vi skulle gjerne ønsket det annerledes. Japan er et viktig eksportmarked for norsk sjømat, og det er rom for tettere næringssamarbeid på mange felt, ikke minst på områdene i regjeringens Veikart for grønt industriløft. Som to av verdens største skipsfartsnasjoner, er Norge og Japan tjent med et tettere samarbeid om videreutvikling av skipsflåten, herunder bl.a. elektrifisering og automatisering av skipsfartøy. Norge har betydelig kompetanse innen utviklingen av offshore vindkraft og hydrogen som er av interesse for Japan. Japan er på sin side en viktig batteriprodusent og er opptatt av å utvikle robuste og forutsigbare verdikjeder med strategiske partnere. Det er potensial for styrket samarbeid innenfor helsenæringen. En voksende andel eldre i den japanske befolkningen kan også føre til muligheter for norske aktører innen helseteknologi og helserelaterte tjenester.
Regjeringen vil fortsette å arbeide for en økonomisk partnerskapsavtale med Japan samtidig som vi løpende vurderer tilnærmingen for å få dette til, men interessen må selvsagt være gjensidig for at man skal komme noen vei. Samtidig mener jeg at norsk næringsliv har mye å hente på tettere samarbeid med japanske partnere. På kortere sikt, og som et ledd i arbeidet for en økonomisk partnerskapsavtale, vil jeg også prioritere å arbeide for å styrke samarbeidet mellom norsk og japansk næringsliv, særlig innenfor det grønne skiftet.
Jeg planlegger et besøk til Japan med en næringslivsdelegasjon for å fremme våre nærings- og handelspolitiske interesser overfor japanske myndigheter. På dette besøket vil jeg argumentere for hvorfor en ØPA vil være positivt både for Norge og Japan, og bidra til å fremme våre næringslivsforbindelser med Japan.