Abid Raja (V): Hvilke konkrete grep vil statsråden ta for å forhindre fylkeskommuner og videregående skoler fra å gripe inn og sensurere de politiske ytringene til ungdomspartier?
Begrunnelse
Det fremgår i VG 10. mars at Unge Venstre ble bedt om å pakke ned materiell da de stod på stand ved Vågsbygd videregående skole i Kristiansand. Ungdomspartiet mener dette hadde sammenheng med det politiske budskapet som kampanjemateriellet målbar.
Tilfellet er ikke nytt. I 2021 opplevde ungdomspartiet det samme ved Nydalen videregående skole i Oslo, også dokumentert av VG. Og i 2019 ble Unge Venstre forsøkt forhindret i å dele ut materiell som argumenterer for ungdomspartiets ruspolitikk, tilsynelatende i samspill mellom politi, ruspolitiske interesseorganisasjoner, skoler og fylkeskommuner.
I 2019 uttalte daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner at «jeg kan ikke se at fylkeskommunene har grunnlag for å hindre Unge Venstre i å fremføre sine synspunkter om legalisering av cannabis i forbindelse med skolevalget», som svar på et skriftlig spørsmål av 29. august 2019.
Ytringsfriheten er en grunnleggende menneskerettighet og en forutsetning for det norske demokratiet som sådan. Det følger av EMDs praksis at politiske ytringer nyter et særlig sterkt vern på grunn av deres betydning for demokratiet, hvilket Ytringsfrihetskommisjonen også viser til i sin drøftelse av den grunnlovsfestede ytringsfriheten. «Ifølge EMD er det lite rom for inngrep i denne type ytringer, og statens skjønnsmargin er snever», skriver kommisjonen videre i sin rapport. Dette oppstiller også fra statens side en plikt til å ta positive skritt for å hindre at ytringsfriheten krenkes.
I tilfellet med Vågsbygd videregående skole uttaler statssekretær Sindre Lysø at det er Unge Venstres rett å ytre budskapet. Det vises for øvrig til skriftlig spørsmål ved Dokument nr. 15:506 (2021-2022).