Andreas Sjalg Unneland (SV): Hva har blitt gjort siden 14. mai 2022 for å gjøre at Politiets Fellesforbund vil gå tilbake på vedtaket om å fraråde sine medlemmer å varsle innad i politiet, og vil ministeren komme med et forslag om et uavhengig varslingsombud for politiet?
Begrunnelse
Den 14. mai 2022 annonserte justisministeren at politiet skulle få et varslingsombud. Den 25. mai uttalte justisministeren angående Politiets Fellesforbund sitt vedtak fra 2016 om å fraråde medlemmer å varsle at
«det mener jeg er uholdbart. Jeg, som justisminister, kan ikke leve med et sånt vedtak. Mitt mål er at vi får gjort forbedringer og endringer som gjør at Politiets Fellesforbund vil gå tilbake på det vedtaket.»
Da oppdragsbrevet kom, valgte Politiets Fellesforbund å trekke støtten på grunn av det de mener var store mangler i oppdragsbrevet.
Oppdragsbrevet ble trukket av justisministeren. Politidirektoratet skriver 29.02.22:
«I de innledende diskusjonene mellom partene ga hovedverneombudet og fagforeningene imidlertid uttrykk for at det etter deres vurdering ikke er mulig å få et uavhengig, habilt varslingsombud som har tilstrekkelig myndighet innenfor rammen som var gitt i oppdraget.
I stedet for å for å bruke tid på et varslingsombud for politiet, ville både fagforeninger og hovedverneombud heller prioritere å jobbe videre med allerede planlagte forbedringer som er nedfelt i blant annet HMS handlingsplan for 2022. Da er fokus på opplæring og organisering av undersøkelsesgrupper, evaluering av politiets varslingshåndtering, intern evaluering av varslingsrutinene og eventuelt nye retningslinjer for varsling.»
Ministeren brukte sterke ord når hun beskrev fryktkulturen i politiet og behovet for et varslingsombud. Det er har snart gått ett år siden ministeren sto i stortinget og sa at situasjonen var "uholdbar". Hva er gjort for å rette opp i den uholdbare situasjonen og vil det komme et forslag om et uavhengig varslingsombud.