Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1842 (2022-2023) Innlevert: 28.03.2023 Sendt: 28.03.2023 Besvart: 12.04.2023 av statsminister Jonas Gahr Støre
Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Fosen-saken har tydeliggjort viktigheten av å gi samene større medbestemmelse i saker som angår urfolks rettigheter. Å gi Sametinget forslagsrett på Stortinget kan bidra til å forebygge brudd på menneskerettigheter, og sørge for at urfolksinteresser får større tilstedeværelse i Stortinget. Vil regjeringspartiene ta initiativ til å gi Sametinget forslagsrett på Stortinget?
Jonas Gahr Støre: Det er Stortinget selv som organiserer sitt arbeid, og forslag om eventuelle endringer i arbeidsordningen bør rettes til Stortingets presidentskap.Sametinget er et selvstendig folkevalgt organ og er det representative talerøret for samene. Sametinget er den viktigste premissgiveren for statens samepolitikk. Departementene og regjeringens medlemmer har mye kontakt med Sametinget. Vi konsulterer etter reglene i sameloven, og utover det har vi mange kontaktpunkt hvor vi møtes, får innspill og diskuterer løsninger for det samiske samfunnet.Folkeretten forplikter regjeringen til å konsultere med berørte samiske interesser i saker som påvirker samiske interesser direkte. Vi har hatt konsultasjonsavtalen siden 2005, og i juli 2021 trådte samelovens regler om konsultasjoner i kraft. De nye reglene pålegger også fylkeskommunale og kommunale myndigheter å konsultere, og dette har vi gode ordninger for. Konsultasjonsretten er ikke en forslagsrett, men en mekanisme som skal gjøre at beslutningene som forvaltningen tar, er bedre tilpasset samiske interesser.Stortinget er ikke omfattet av konsultasjonsplikten. I forarbeidene til konsultasjonsreglene i sameloven (Prop. 86 L (2020–2021)) pekte departementet på at det av prinsipielle årsaker eventuelt må være opp til Stortinget selv å vurdere dette.