Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1863 (2022-2023)
Innlevert: 30.03.2023
Sendt: 30.03.2023
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 11.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Flere fagfolk innen psykisk helsevern har påpekt behovet for å etablere sikkerhetshjem. Altså et botilbud som på en tilpasset måte kan ivareta de mest alvorlig syke pasientene innen psykisk helsevern. Nå ser vi at de sykeste pasientene ikke blir fulgt opp på det nivået de har behov for eller oppbevares i sikkerhetsavdelinger i årevis.
Vil statsråden vurdere endringer i lovverket som kan åpne for etablering av sikkerhetshjem i kommunene?

Begrunnelse

Viser til oppslag i Aftenposten 28. mars om situasjonen for de sykeste pasientene i psykisk helsevern, som har behov for langvarige sikkerhetspsykiatriske tiltak. I saken framgår det at det mangler gode alternativer for langvarig oppfølger av denne pasientgruppa. Lederen for sikkerhetsavdelingen på Dikemark sier i saken at det mangler et botilbud i denne gruppa. Kommunene har ikke mulighet til å gjennomføre de tvangstiltakene som det tidvis kan være behov for, dermed havner disse pasientene på sikkerhetsavdelinger på sykehus med langt mer inngripende tvangstiltak enn hva de egentlig har behov for. Andelen psykisk syke i fengsel er også økende og flere fagfolk på feltet har påpekt at dette er en konsekvens av at det ikke lenger finnes langtidsplasser og tilpassede tilbud til de sykeste innen psykisk helsevern.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg er enig med representanten Aydar i at det både er behov for en styrking av døgntilbudet for pasienter med alvorlige psykiske lidelser og behov for flere egnede bo- og tjenestetilbud i kommunene. En forutsetning for etablering av sikkerhetshjem i kommunene vil imidlertid være at kommunene også får økt adgang til bruk av tvang overfor denne pasientgruppen.
Når det gjelder tilbudet i spesialisthelsetjenesten til de mest alvorlig syke pasientene innen psykisk helsevern, har jeg gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å lage en overordnet plan for sikkerhetspsykiatrien. Planen skal leveres våren 2023 og skal blant annet inneholde en vurdering av behovene for endring i kapasitet, innhold, organisering og sammenheng i tjenestetilbudet.
Stortinget har ellers bedt regjeringen om å gjennomføre en bred evaluering av særreaksjonene forvaring, dom til tvungent psykisk helsevern og dom til tvungen omsorg. I dette arbeidet kan det også bli aktuelt å vurdere om dagens tilbud av langvarige sikkerhetspsykiatriske tiltak er hensiktsmessig innrettet.
Jeg har ellers tett kontakt med justis- og beredskapsministeren om innsatte i fengsel med psykiske lidelser. Det er behov for å vurdere nærmere ivaretakelsen av innsatte med alvorlig psykisk sykdom eller utviklingshemming, og dette vil regjeringen komme tilbake til i løpet av kort tid.
Avslutningsvis vil jeg understreke at utvikling av tilbudet til de med alvorlige psykiske lidelser er høyt prioritert, og vil derfor være ett av tre tema i regjeringens kommende opptrappingsplan for psykisk helse.