Skriftlig spørsmål fra Mahmoud Farahmand (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:1870 (2022-2023)
Innlevert: 30.03.2023
Sendt: 31.03.2023
Besvart: 18.04.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Mahmoud Farahmand (H)

Spørsmål

Mahmoud Farahmand (H): Hvordan vil regjeringen følge opp anbefalingen fra finanspolitisk råd om å utrede en justering av handlingsregelen?

Begrunnelse

Rådet skriver i sin uttalelse 6. februar:

"det bør gjennomføres en grundig faglig utredning av hvordan handlingsregelen bør tilpasses en situasjon der uttak fra oljefondet dekker nær 20 prosent av utgiftene av statsbudsjettet. Tilførsel til fondet fra høye petroleumsinntekter gjør det lettere å gjennomføre en mulig justering av handlingsregelen. Utredning og gjennomføring av en slik justering bør ikke drøye lenge."

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Handlingsregelen er en retningslinje for budsjettpolitikken som gir en plan for bruken av fondsmidler over statsbudsjettet. Den uttrykker følgende:

- Bruken av fondsmidler skal over tid følge den forventede realavkastningen av Statens pensjonsfond utland.
- Det må legges stor vekt på å jevne ut svingninger i økonomien for å sikre god kapasitetsutnyttelse og lav arbeidsledighet.

Handlingsregelen uttrykker flere hensyn, som omtalt i stortingsmelding nr. 29 (2000–2001) Retningslinjer for den økonomiske politikken. I NOU 2015:9 Finanspolitikk i en oljeøkonomi – Praktisering av handlingsregelen (Thøgersen-utvalget) ble det påpekt at de hensynene som ble identifisert i 2001, i all hovedsak også dekker de hensyn som bør ivaretas ved utformingen av finanspolitikken fremover. De påpekte blant annet:

«En retningslinje for bruk av oljeinntekter bør være enkel og forståelig. Dette sto sentralt da handlingsregelen ble etablert, det vektlegges sterkt av de som faktisk har brukt den, og det står sentralt blant lærdommene fra økonomisk litteratur og andre lands erfaringer. Hensikten med en regel er ikke bare at den skal fungere som en rettesnor for de politiske beslutningene, men også at budsjettpolitikken skal være lett å kommunisere. Det må antas å være en sentral forutsetning for å sikre legitimitet og politisk eierskap til en slik regel.»

Handlingsregelen er fleksibel. I Thøgersen-utvalget ble det påpekt at man ikke mekanisk hadde fulgt rettesnoren, men praktisert handlingsregelen fleksibelt og glattet bruken ved store endringer i fondskapitalen eller i faktorer som påvirker det strukturelle underskuddet. Utvalget pekte på at: «Denne fleksibiliteten har vært en styrke ved regelen.» I årene etter 2016, når fondet har steget kraftig i verdi, har budsjettene stort sett lagt opp til et fondsuttak godt under rettesnoren, begrunnet blant annet med risikoen for fall i fondskapitalen. Samtidig har fondsuttaket blitt raskt tilpasset når norsk økonomi har vært utsatt for store forstyrrelser, slik som oljeprisfallet, pandemien og krigen i Ukraina. Disse eksemplene illustrerer hvordan fleksibiliteten er en styrke ved handlingsregelen.
Diskusjon av utøvelsen av finanspolitikken er viktig, og regjeringens rådgivende utvalg for finanspolitisk analyse har gitt nyttige innspill til departementet om bærekraften i statsfinansene. Innspillene om handlingsregelen har dreid seg om hvordan intensjonen i den langsiktige rettesnoren kan ivaretas, men samtidig innebære mindre ustabilitet i retningslinjen for pengebruken og mindre risiko for store fremtidige innstramninger. Senest i Meld. St. 1 (2022–2023) Nasjonalbudsjettet 2023, Boks 3.6, beskrev departementet ulike måter å operasjonalisere den langsiktige rettesnoren for bruk av fondsmidler. Departementet arbeider kontinuerlig med å forvalte, analysere og operasjonalisere rammeverket for finanspolitikken.
Dagens operasjonalisering av handlingsregelen gir et godt utgangspunkt for å ivareta intensjonen i retningslinjen. Samtidig jobber departementet videre med å analysere egenskaper ved ulike utforminger av rettesnorer for bruk av fondsmidler, slik at man får et bredere og enda mer solid faglig grunnlag for å vurdere bærekraften i statsfinansene under handlingsregelen. Analysene vil bli presentert for Stortinget i budsjettdokumentene.