Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1892 (2022-2023)
Innlevert: 31.03.2023
Sendt: 11.04.2023
Besvart: 20.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Hvor mange avtaler er blitt inngått med private aktører etter at fritt behandlingsvalg ble borte (Ber om at det spesifiseres hvor mange plasser i det private man hadde i 2022, har i 2023 og vil få i 2024, ut fra de avtalene som nå er inngått)?

Begrunnelse

Etter avviklingen av fritt behandlingsvalg er det flere aktører som har varslet at de er nødt til å legge ned sin drift. Et eksempel på dette er Vitalis i Kragerø, som mister rundt 100 behandlingsplasser.
Modum bad har også varslet at de vil bli nødt til å redusere antall behandlingsdøgn med 3 000, innen traumer, spiseforstyrrelser, angst og depresjon i 2024.
Dette er alvorlig i en tid der helsekøene stadig blir lengre og folk opplever å måtte vente lenge for å få nødvendig behandling, spesielt innen rus og psykiatri. Derfor lurer jeg på hvor mange behandlingsplasser det var i 2022 i virksomheter innenfor fritt behandlingsvalg. Deretter hvor mange behandlingsplasser det er nå i 2023 etter at helseforetakene har inngått sine avtaler, og hvor mange det vil være i 2024 ut fra de avtalene som nå er inngått.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: For å besvare representantens spørsmål har departementet innhentet opplysninger fra de regionale helseforetakene, og status i regionene er omtalt nedenfor. Jeg har lagt til grunn at representanten spør om døgnplasser innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Jeg viser til at representanten i begrunnelsen til spørsmålet også spør om hvor mange behandlingsplasser det var hos virksomheter godkjent innenfor fritt behandlingsvalg-ordningen i 2022. Godkjenningen til disse leverandørene har ikke vært knyttet til et gitt antall behandlingsplasser. Aktivitetstall i ordningen viser at det i første halvår 2022 var i gjennomsnitt om lag 250 pasienter innlagt til behandling hos godkjente leverandører innen rusbehandling og 60-70 pasienter innen psykisk helsevern.

Helse Sør-Øst RHF

Helse Sør-Øst RHF har eksisterende og anbudsutsatte avtaler med 22 private ideelle avtaleparter innen TSB for kjøp av 708,3 døgnplasser til en samlet årlig verdi på over 1,3 milliarder kroner. Det er ikke foretatt endringer i TSB-avtalene fra 2022 til 2023 med unntak av delytelse tvang §10-3 ved Blå Kors, Borgestadklinikken, som er redusert med 15 prosent fra 5 til 4,3 plasser gjeldende fra 2023. Det er imidlertid en pågående anskaffelse innen TSB i Agder hvor det vil anskaffes 30 nye plasser med planlagt oppstartdato 1. juni 2023.
Helse Sør-Øst RHF har i dag eksisterende og anbudsutsatte avtaler med 10 private ideelle avtaleparter og en kommersiell avtalepart innen psykisk helsevern for kjøp av 289 døgnplasser til en samlet årlig verdi på om lag 730 millioner kroner. I 2022 hadde Helse Sør-Øst RHF tilleggsavtale med fem leverandører på til sammen 10 døgnplasser. Disse avtalene er ikke videreført i 2023. I 2023 er eksisterende avtaler for syv av avtalepartene utvidet med inntil 10 prosent. Dette utgjør en økning på 18 døgnplasser, og netto økning fra 2022 til 2023 er samlet på åtte døgnplasser.
Helse Sør-Øst RHF viser til at avtalt kapasitet i de inngåtte avtalene innen TSB ikke har vært fullt benyttet tidligere år, og at samlet kapasitet i regionen (inkludert ny anskaffelse i Agder) vil ivareta reduksjonen i aktivitet som forventes i godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg framover. Både innen TSB og psykisk helsevern viser Helse Sør-Øst RHF til at de vil vurdere å øke kapasiteten i egne helseforetak og eventuelt å utvide dagens avtaler med private leverandører, dersom situasjonen tilsier det. Tilsvarende vurderinger vil gjøres for 2024.

Helse Vest RHF

Helse Vest RHF har inngått nye avtaler innen TSB i 2023. Antall døgnplasser er redusert fra 136 til 113 sammenliknet med tidligere avtaler, men det er samtidig under oppbygning 17 nye døgnplasser i Helse Stavanger og Helse Førde. Helse Vest RHF viser til at det har vært en overkapasitet i regionen, og i 2021 var det i gjennomsnitt 77 ledige døgnplasser i helseforetakene eller private institusjoner de har avtale med.
Helse Vest RHF har ikke avtaler med private aktører innen psykisk helsevern.
Helse Vest RHF opplyser at de kan justere antallet døgnplasser enten gjennom egne helseforetak eller gjennom kjøp hos private tilbydere dersom behovet for døgnplasser endrer seg. Behovet for døgnplasser overvåkes kontinuerlig, men de har ikke nå planer om endringer for 2024.

Helse Midt-Norge RHF

I 2021/22 gjennomførte Helse Midt-Norge RHF en ny anskaffelse innen TSB som ble forbeholdt private ideelle tilbydere. Det ble anskaffet 92 døgnplasser, med tilknyttede polikliniske og ambulante tjenester. Det var ønske om en mer fleksibel modell der sekvensielle opphold, henholdsvis hjemme og i brukerstyrte senger, ble viktig for å sikre en dynamisk behandlingsmodell med mål om redusert liggetid. Antall avtaleplasser ble av den grunn redusert fra 99 døgnplasser i 2022 til 92 døgnplasser i nye avtaler fra og med 01.07.2022. Helse Midt-Norge RHF opplyser at det er planlagt en fornyet behovsvurdering innen TSB høsten 2023. Så langt er behovet for døgnplasser innen private avtaler i TSB uavklart for 2024.
Helse Midt-Norge RHF har ikke avtaler med private leverandører om døgnbehandling innen psykisk helsevern. Helse Midt-Norge RHF inngikk imidlertid avtaler med fire leverandører av polikliniske helsetjenester innen psykisk helsevern fra 01.07.22 og som dekker hele helseregionen.

Helse Nord RHF

Helse Nord RHF har avtaler med private aktører innenfor psykisk helsevern og TSB om kjøp av hhv. 32,5 og 87 plasser. De har i tillegg avtale om 12 plasser innenfor området habilitering/rehabilitering av ungdom og voksne med psykiske lidelser. Utover avvikling av kortsiktige avtaler inngått på bakgrunn av økt behov i forbindelse med pandemien, er det ikke foretatt justeringer av antall døgnplasser innen psykisk helsevern eller TSB i 2022 eller så langt i 2023. De viser til at det ikke er konkrete planer om endring i bruk av private avtaleinstitusjoner fremover i 2023-2024, men dette kan komme til å bli vurdert i arbeidet med fremtidig funksjons- og oppgavedeling i regionen som pågår nå.