Abid Raja (V): Vil regjeringen ta initiativ til å se på tilpasninger i inntektstaket for å utløse fullt stipend i Statens lånekasse, slik at studenter som jobbet i helse- og omsorgssektoren i 2022 kan få gjøre unntak for inntekter som kommer til utbetaling i 2023, og hva vurderer statsråden at vil være provenyeffekten av å gjøre unntak for feriepenger og andre inntekter opptjent i 2022 som kommer til utbetaling i 2023?
Begrunnelse
I 2022 ble det gjort unntak fra inntektstaket for å utløse fullt stipend i Statens lånekasse, for alle studenter som jobbet i helse- og omsorgssektoren, barnehage og skole. Dette unntaket ble introdusert i 2020 for studenter som jobbet i helse- og omsorgssektoren for å sikre tilgang til relevant og nødvendig arbeidskraft i koronaperioden. Fra 2023 er unntaket opphevet, uten noen form for tilpasninger eller overgangsordninger.
Dette byr på en del praktiske utfordringer for en del studenter som har hatt jobb ved siden av studiene. Feriepenger som er opparbeidet i 2022, blir utbetalt i 2023. Koronatillegg blir som regel etterbetalt, og studenter som har jobbet i desember, får som regel lønn i januar. Ettersom unntaket ble fjernet uten noen form for overgangsordning er det sannsynlig at mange studenter uvitende kan ende opp med å overstige inntektstaket.
Dersom studentene overstiger inntektstaket, opplever de trolig en reduksjon på 55 pst. i stipendet. Dette, i tillegg til skatt, betyr i praksis at studentene kan få mindre enn 20 øre for hver krone de har tjent. Med så svakt økonomisk insentiv for studentene til å arbeide, kan spesielt helse- og omsorg sektoren, men også oppvekst, ha store utfordringen med å tiltrekke seg tilstrekkelig bemanning. Dette kan bli kritisk, spesielt mot slutten av året og under ferieavvikling. Effekten kan komme på toppen av en generelt krevende bemanningssituasjon i helsesektoren og redusere tilgangen på arbeidskraft.