Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1964 (2022-2023)
Innlevert: 14.04.2023
Sendt: 17.04.2023
Besvart: 20.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden ta initiativ overfor helseforetakene for å sikre at det kan opprettes psykiatriambulanser i flere byer, spesielt i Oslo?

Begrunnelse

Oslo politidistrikt har i flere år forsøkt å få helseforetaket til å sette i gang en ordning med psykiatriambulanser i Oslo, uten hell. Tidligere har også Oslo politidistrikt tatt til orde for at helsemyndighetene må engasjere seg mer for å få dette på plass i hovedstaden.
I Bergen og Stavanger har man allerede hatt psykiatriambulanser i flere år, med positive resultater. Oslo politidistrikt bistår helsevesenet med flere tusen psykiatrisaker årlig, og mener det er på tide at psykiatriambulanser blir et tilbud også i Oslo.
Flere andre storbyer i Europa har fått slike ambulanser på plass. I Malmö innførte man et prøveprosjekt og deretter en studie for å se på resultatene. Studien kom i 2022 og resultatene var tydelige. Det hadde hatt god effekt, og både pasienter og pårørende følte seg tryggere og bedre ivaretatt. I tillegg frigjorde det ressurser fra politiet. I etterkant av dette ble psykiatriambulanser innført som en permanent ordning i Malmö. Tilbakemeldingene fra Bergen, Stavanger, Stockholm og andre større byer er også svært positive.
Det å ivareta pasienter og andre syke er i utgangspunktet helsevesenets oppgave. Det burde det også være når det gjelder å hente og ta vare på personer som er svært psykisk syke. Det kan også oppleves spesielt dramatisk for flere å bli hentet av politiet. Derfor håper jeg statsråden kan ta initiativ overfor helseforetaket for å sikre at psykiatriambulanser kommer på plass også i Oslo.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Ambulansepersonell skal ha kompetanse til å håndtere situasjoner med somatiske og psykiatriske pasienter og tilstander like godt. Dette kan gjøres på ulike måter. Representanten Hoksrud viser til at det er etablert psykiatriambulanser flere steder, for eksempel i Bergen og Stavanger, og ber om at jeg tar initiativ til at det opprettes i flere byer, spesielt i Oslo.
Ordningen med psykiatriambulanser har vært vurdert eller prøvd ut flere steder enn i Bergen og Stavanger. De fire regionale helseregionene fikk i 2014 i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å gjennomføre prosjekter i sine respektive regioner, med hensikt å sikre psykisk ustabile personer trygg og god transport. Erfaringene fra pilotprosjektene i Helse Sør-Øst viste at en psykiatriambulanse kommer et begrenset antall psykisk ustabile pasienter til gode og er en kostbar ordning. Derfor anbefalte de den gang ikke etablering av dedikerte spesialambulanser for psykisk ustabile personer i regionen.
I arbeidet med den kommende opptrappingsplanen for psykisk helse har jeg bedt de regionale helseforetakene om tilbakemeldinger om erfaringene med psykiatriambulanser, mtp. om det er hensiktsmessig å innføre dette flere steder. Jeg har også bedt om informasjon om andre tiltak som er iverksatt for å sikre verdig transport av psykisk syke, og om erfaringer med politiets bistand når det er nødvendig av sikkerhetsmessige årsaker. Dette er tilbakemeldinger som vil gjennomgås og omtales i den kommende opptrappingsplanen for psykisk helse.
Det skal legges til rette for likeverdige tilbud til befolkningen, og hjelpeapparatet må ha kunnskap om ulike psykiske tilstander og kompetanse til å håndtere personer i akutt psykisk krise. Dette må gjøres på en måte som sikrer effektiv og god bruk av de samlede ressursene.