Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1984 (2022-2023)
Innlevert: 19.04.2023
Sendt: 19.04.2023
Besvart: 26.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil statsråden gjøre konkret for at eldre blir ivaretatt på alle områder nå når regjeringen velger å legge ned Eldreombudet?

Begrunnelse

Under Rogalandstinget 14. april ble det tatt opp bekymringer angående ivaretakelser av eldre sine ulike behov, når eldreombudet nå skal legges under pasient og brukerombudet sin portefølje. Det er mange saker som angår de eldre, som ikke er under det som gjelder pasientombudet. Saker som data og utenforskap, rettigheter innen velferd til sykehjem og sykehjemsplasser eller pasientreiser for å nevne noen.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg deler representanten Bollestad sitt engasjement for å ivareta eldre sine behov, og mener eksisterende ordninger og tiltak, samt regjeringens nye eldrereform, samlet bidrar til dette.
Pasient- og brukerombudet har alltid hatt hele befolkningen, og dermed også eldrebefolkningen, som del av sin portefølje. De arbeider for å ivareta pasientenes og brukernes behov, interesser og rettssikkerhet overfor spesialisthelsetjenesten, den kommunale helse- og omsorgstjenesten og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. Pasient- og brukerombudet vil også kunne ta opp utfordringer brukere og pasienter møter på et generelt grunnlag. Regjeringen har prioritert å styrke tildelingen til pasient- og brukerombudene med seks mill. kroner fra 2023.
Eldre er også blant målgruppene for de fleste av ombudene og de etablerte klage- og tilsynsorganer. Eldre innbyggeres interesser inngår også i mandatet til Likestillings- og diskrimineringsombudet, Dataombudet, Forbrukerrådet og Forbrukertilsynet, og flere av disse har også belyst saker som gjelder eldrebefolkningen. For helse- og omsorgstjenestene og andre velferdsordninger er det etablert system for klageordninger, og hvor vedtak kan påklages til Statsforvalteren.
Som helse- og omsorgsminister er jeg en pådriver for å bidra til mer aldersvennlig samfunnsutvikling og at eldrebefolkningens behov ivaretas i ulike politikkområder. Et slikt bredt perspektiv inngår i satsingen på et aldersvennlig samfunn og vil også inngå i den nye eldrereformen, hvor flere statsråder vil bidra i arbeidet. For øvrig har alle statsråder ansvar for saker som også gjelder eldre innbyggere.
Videre har jeg lagt vekt på å styrke eldres medvirkning i samfunnet, og har sørget for å styrke opplæringen av de kommunale eldrerådene slik at de kan være en sterkere stemme for eldres interesser i kommuner og fylkeskommuner. Jeg viser også til at regjeringen ved arbeids- og inkluderingsministeren har styrket dialogen med pensjonistenes organisasjoner om budsjettsaker og andre eldrepolitiske spørsmål, og til Rådet for et aldersvennlig Norge som bidrar til å fremme eldres behov og samarbeid om å utvikle aldersvennlig løsninger i ulike sektorer.