Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1986 (2022-2023)
Innlevert: 19.04.2023
Sendt: 19.04.2023
Besvart: 25.04.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Kommer statsråden til å se på regelverket, og gjøre endringer, slik at de som jobber i tillegg til å motta pleiepenger, ikke blir straffet økonomisk ved dødsfall?

Begrunnelse

I Nettavisen 16.04, kunne vi lese om hvilken effekt dagens regelverk for pleiepenger straffer de som jobber noe, mens de mottar pleiepenger. Det å kunne jobbe, samtidig som man pleier et sykt barn er bra for foreldrene og samfunnet. Når pleieperioden er over, vil de som har vært litt i jobb under pleieperioden få bare 6 uker med pleiepenger, mens de som ikke har vært i jobb, mottar pleiepenger i 12 uker. Dette er en urimelig straff for de som fortsatt klarer å jobbe litt, vedsiden av at de pleier dødssyke barn.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Pleiepenger gis når foreldre må være borte fra arbeidet for å pleie syke barn som har behov for kontinuerlig tilsyn og pleie. Dersom barnet dør, gis pleiepenger i en overgangsperiode slik at foreldre får tid til å områ seg. Disse pleiepengene er altså knyttet til behovet for en overgangsperiode for de som er pleiepengemottakere, og er ikke knyttet til dødsfallet i seg selv. Det dreier seg altså ikke om en ytelse knyttet til sorg ved død, men en midlertidig fortsettelse av en ytelse for å gi disse foreldrene noe tid til å orientere seg og planlegge tilbakekomst til arbeidslivet.
Foreldre som mottar pleiepenger når barnet dør, kan som hovedregel få ytelsen i 6 uker etter barnets dødsfall. Dette gjelder uavhengig av hvor lenge og hvor mye man har kunnet arbeide ved siden av pleiepengemottak. Så har vi en særbestemmelse for foreldre som har vært helt borte fra arbeidslivet i en svært lang periode, og som derfor kan trenge mer tid til å områ seg.
Dette gjelder de som har mottatt fulle pleiepenger, altså 100 % ytelse, i minst 3 år. Bakgrunnen for dette skillet mellom de som har rett til pleiepenger i 6 uker og i 3 måneder, er begrunnet i at foreldre som har svakere tilknytningen til arbeidslivet, kan trenge noe mer tid med ytelse enn foreldre som allerede har en etablert arbeidstilknytning.
Etter den gamle pleiepengeordningen var det bare de som hadde mottatt fulle pleiepenger i 3 år som hadde rett til ytelsen etter barnets død. Det var svært få som oppfylte dette vilkåret, og de fleste fikk dermed ikke pleiepenger etter barnets bortgang. I den gjeldende pleiepengeordningen har man i tillegg innført rett til pleiepenger i 6 uker etter dødsfall, uavhengig av lengden på pleiepengemottak før dødsfallet og om man har arbeidet noe ved siden av pleiepengemottak. Dette var en styrking av pleiepengeordningen, og det er samme lengde med stønad som foreldre kan få dersom barnet dør i foreldepengeperioden.
Jeg mener at pleiepengeordningen ved barns dødsfall fungerer godt. Det er en rimelig og balansert ordning ut fra hensikten, nemlig at foreldre som har vært lite eller ingenting i arbeid i en periode før barnet dør, skal få litt tid til å områ seg. Delingen mellom seks uker og tre måneder tar hensyn til at de som står lenger unna arbeidslivet, vil kunne ha behov for lenger områingstid enn de som har kontakt med arbeidslivet. Jeg er derfor ikke enig i premisset i spørsmålet om at noen som mottar pleiepenger blir straffet økonomisk ved dødsfall.
Foreldre som mister barn uten forutgående pleiepengeperiode, f.eks. etter en ulykke, vil ikke ha rett til pleiepenger etter dødsfall. Også blant disse foreldre, vil mange ikke være i stand til å arbeide etter at barnet dør. De vil da kunne få sykepenger, med den rett til oppfølging fra lege, arbeidsgiver og Arbeids- og velferdsetaten som følger med denne ytelsen.
Mottak av pleiepenger gir samme rett til sykepenger som arbeidsinntekt. Foreldre som ikke er i stand til å arbeide i lengre tid etter et dødsfall, kan dermed også få sykepenger i ett år når perioden med pleiepenger er utløpt. Den oppfølgingen som følger med sykepengene, kan gjøre det lettere å komme tilbake i arbeid. Med pleiepenger følger ingen rett til oppfølging.