Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2041 (2022-2023)
Innlevert: 24.04.2023
Sendt: 25.04.2023
Besvart: 02.05.2023 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): På Rogalandstinget 14. april kom det gode innspill om denne problemstillingen.
Hva har regjeringen så langt gjort, og hva vil man fremover gjøre – for å sikre norsk medfinansiering av European Digital Innovation Hubs, slik at Norge kan få mest mulig ut av vår deltagelse i det europeiske programmet Digital Europe - og bidra til at små og mellomstore bedrifter og offentlig sektor her hjemme får ta del i det europeiske kapasitetsløftet for digital omstilling, på linje med andre deltakerland?

Begrunnelse

Norge er fra 1.1.21 med i EUs finansieringsprogram Digital Europe, som skal digitalisere små/mellomstore bedrifter og det offentlige. DIGITAL skal være et markedsnært investerings- og kapasitetsbyggingsprogram for digital omstilling og bruk av innovative digitale teknologier i samfunn og næringsliv. Programmet er fordelt på fem hovedområder: tungregning (superdatamaskiner), data og kunstig intelligens, cybersikkerhet og tillit, avanserte digitale ferdigheter samt utrulling av digitale løsninger og beste bruk av digitale kapasiteter og styrket interoperabilitet. Norge har forpliktet seg til et bidrag estimert til ca. 2 milliarder kroner over de 7 årene DIGITAL-programmet varer.
I forbindelse med programmet har EU jobbet med utviklingen av European Digital Innovation Hubs (EDIH), som skal legge til rett for bedre nasjonal og europeisk flyt av kunnskap og muligheter. I tråd med forordning (EU) 2021/694 av 29 april 2021 om etablering av DIGITAL-programmet, skal hvert medlemsland utpeke minst en EDIH for å oppfylle oppgaver under programmet, særlig ved direkte å løfte digitale ferdigheter, gi og sikre tilgang til teknologisk ekspertise og eksperimenteringsfasiliteter for å muliggjøre digital transformasjon av bedrifter og offentlig sektor, i tillegg til å lette tilgangen til finansiering.
Norge har utpekt to slike digitale transformasjonskatalysatorer – disse er EDIH Oceanopolis og EDIH Nemonoor. Finansiering av disse skal være 50 prosent fra EU og 50 prosent fra Norge.
Norge er det eneste landet i programmet som så langt har valgt å ikke matche EUs funding med nasjonale midler. Fraværet av ca. 1 mill euro pr år pr hub skaper unødvendig usikkerhet – både hva gjelder muligheten til å gi et fullt tjenestetilbud, men også mtp. gjennomføringsevne og at norske aktører skal få ut fullt potensiale av midlene i programmet.
Fullfinansiering av EDIHene er et minimum for å hente størst mulig potensiale ut av denne ordningen. Ikke bare styrker initiativet det nasjonale digitale løftet, men det gir også Norge en mulighet å knytte seg aktivt opp mot den europeiske digitaliseringen som nå pågår, herunder innen kunstig intelligens.
Dersom vi lar være å matche EU sin funding kan vi paradoksalt nok ende opp med å styrke alle andre lands digitalisering, bortsett fra Norge.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Næringsretta digitalisering er eit område som regjeringa meiner er svært viktig. Vi har store ambisjonar for digitaliseringa av offentleg sektor og næringslivet for å styrke norsk konkurranseevne. DIGITAL-programmet er eit viktig verktøy for å nå desse måla. Gjennom å delta i og betale inn kontingent til programmet, blir utlysingane i programmet også tilgjengelege for norske aktørar.
Regjeringa ynskjer at Noreg skal vere ein aktiv partnar i programmet og få størst mogleg utbytte frå det. Eg har forståing for behovet for nasjonal medfinansering til European Digital Innovation Hubs (EDIH-ane) og andre prosjekt under DIGITAL-programmet. Dette er noko regjeringa jobbar aktivt med å bidra til, i samarbeid med verkemiddelaktørane. Eg er for øvrig glad for at dei to norske EDIHane har signalisert at dei har klart å skaffe til veie ein del eigne midlar og har inngått kontraktar med EU. Begge EDIHane er i gang med sitt arbeid.
Eg vil for øvrig vise til mitt svarbrev til Stortinget i samband med handsaminga av representantforslag om datadrevet industri (Dokument 8:73 S (2022–2023), som omtalar både desse og ei rekke andre tema som regjeringa arbeider med knytt til næringsretta digitalisering.