Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:2090 (2022-2023)
Innlevert: 28.04.2023
Sendt: 02.05.2023
Besvart: 10.05.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden følge opp, og rydde opp i dagens praksis med at kommuner ikke kan opprette generasjonsboliger/medboerkonsept for unge og eldre og tilby billigere leie til eksempelvis studenter eller andre unge uten at dette utløser økt skatt?

Begrunnelse

Fremskrittspartiet har lenge vært en forkjemper for at kommunene skal legge til rette for medboerkonsept for unge og eldre, spesielt i større kommuner med flere studenter og unge i etableringsfasen.
På bakgrunn av dette fremmet Fremskrittspartiet i Oslo bystyre et forslag om at kommunen skulle legge til rette for flere kombinerte student- og omsorgsboliger i hovedstaden.
I svaret fra byråd Marthe Scharning Lund, peker hun på at Skatteetatens regler gjør et slikt konsept vanskelig.
Hun skriver:

"Dersom en student bor i en omsorgsbolig med redusert husleie vil mellomlegget mellom redusert husleie og reell husleie ses på som inntekt og utløse skatt for studenten. Jeg har tro på at vi skal få til flere slike generasjonsboliger, men det krever en endring av regler i flere instanser."

Fremskrittspartiet mener det bør være mulig å se på om man kan endre disse reglene for å sørge for flere generasjonsboliger. Det er mange grunner til at dette vil være positivt. Studenter og andre unge kan få en redusert husleie, samtidig som de kan bistå frivillig med å lage aktiviteter og gode møteplasser for eldre. Mange i denne gruppen opplever høye leiepriser og er derfor nødt til å jobbe mye ved siden av for eksempel studier for å få hverdagen til å gå rundt. Vi vet også at det er utbredt ensomhet blant eldre, og blant unge som kanskje har flyttet til en ny by. Derfor vil dette kunne være et verdifullt tiltak både for unge og eldre. I tillegg vet vi at vi har mangel på ressurser i helsetjenestene, og sosiale behov og møteplasser blir ofte nedprioritert for de eldre, i en hektisk hverdag.
I dag kan man jo bygge studentboliger i byene, som tilbys studenter til en rimeligere pris utenfor reell markedspris, uten at det utløser ekstra skatt for studenter. Jeg ber derfor om at statsråden redegjør for hva som kan gjøres for å sikre at slike byråkratiske hindringer ikke ligger i veien for at kommunene kan sikre flere medboerkonsept.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Jeg er enig i at det er positivt at det arbeides for ulike beboerkonsept for eldre og unge som kan bidra til økt trivsel og lavere kostnader.
Jeg forstår medboerkonseptet slik at studenter og andre unge skal kunne få rimeligere leie av bolig mot at de utfører visse, pliktige omsorgsoppgaver for de eldre som de bor sammen med. Etter skatteloven er hovedregelen at økonomiske fordeler vunnet ved arbeid er skattepliktig inntekt. Det omfatter også fordeler som ytes i annet enn kontanter. Fordel ved hel eller delvis fri bolig er en naturalytelse som i utgangspunktet er omfattet av hovedregelen om skatteplikt for arbeidsinntekt.
Det ville innebære en forskjellsbehandling mellom ansatte som får sin lønn i kontanter og ansatte som får sin lønn i andre ytelser, dersom reglene skulle være ulike på dette punktet. Det er også i arbeidstakers interesse at naturalytelser ikke brukes som erstatning for ordinær lønn, ettersom skattefrie ytelser ikke gir grunnlag for opptjening av rettigheter i folketrygden, eksempelvis i form av pensjonsopptjening og dagpenger ved arbeidsledighet.
Selv om formålet som ligger til grunn for spørsmålet er godt, er det viktig å holde fast på hovedregelen om at naturalytelser i form av helt eller delvis fri bolig, skal regnes som skattepliktig arbeidsinntekt. Det hører også med til dette at studenter og skoleungdom kan tjene inntil fribeløpet på 70 000 kroner i 2023 uten å betale skatt.