Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2156 (2022-2023)
Innlevert: 07.05.2023
Sendt: 08.05.2023
Besvart: 16.05.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Har Næringsdepartementet ei oversikt over kor mange private norskeigde bedrifter som er selde til utanlandske eigarar i 2022 og så langt i 2023 samanlikna med tidlegare år, ev. også brote ned pr. bransje og fylke/landsdel - og viss ikkje, er dette ein type oversikt Næringsdepartementet ser det som interessant å framskaffe?

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Det er ikke krav om at selskaper eller aksjeeiere rapporterer løpende til norske myndigheter når man selger aksjer. Dette gjelder både for aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper. Det innebærer også at myndighetene ikke har oppdatert oversikt over nasjonaliteten til aksjeeierne i det enkelte selskap, og derved ikke hvor mange bedrifter som er solgt til utenlandske eiere. Regjeringen ønsker både norske og utenlandske investeringer og eierskap i norske selskaper.
Jeg forstår representantens spørsmål slik at det gjelder en samlet oversikt over salg av selskaper til utenlandske eiere, og ikke informasjon om eiere av enkeltselskaper for skatteformål, eller informasjon om indirekte kontroll av enkeltselskaper.
SSB har noe statistikk over utenlandske investeringer i Norge, se for eksempel https://www.ssb.no/utenriksokonomi/fordringer-og-gjeld-overfor-utlandet/statistikk/direkteinvesteringer. Statistikken gir oversikt flere år tilbake i tid. Siste oppdaterte tall er for 2021. Statistikken gir ikke oversikt over antall selskaper med utenlandske eiere. Til orientering er statistikken ikke en totaltelling, men basert på et utvalg av de største foretakene. SSB publiserer ikke populasjonen som ligger bak statistikken.
Departementet har foreløpig ikke konkrete planer om å innhente slike oversikter som representanten skisserer.
Til tross for uro i verden er det vekst i norsk økonomi. Målt i løpende priser var de samlede investeringene i fastlandsnæringene på om lag 450 milliarder kroner i 2022. Veksten fra 2021 til 2022 utgjorde om lag 23 pst., og er den høyeste veksten målt siden 2007, da den var om lag 29 pst. Selv i faste priser, altså hvis en ser bort fra prisutviklingen, var veksten fra 2021 til 2022 (om lag 15 pst.) den høyeste siden 2007 (om lag 23 pst.). Vi har også lav ledighet og lavere inflasjon enn hos mange av våre handelspartnere. Etter mitt syn viser dette at den økonomiske politikken virker.