Anna Molberg (H): Vil statsråden sørge for at en forskrift som åpner for en annen fordeling av fridager enn det som følger av loven, er på plass før 1. juni 2023?
Begrunnelse
Michelin restauranten UNDER på Lindesnes har fått avvik fra Arbeidstilsynet i Agder for at deres ansatte ikke har fri hver tredje søndag. Avviket må rettes innen 1.juni 2023 - altså om under tre uker. Restauranten har åpent hver onsdag, torsdag, fredag og lørdag. På ukens siste åpningsdag, lørdag, er restauranten åpen til ca. 23.00. Det er her Arbeidstilsynets avvik begrunnes: søndag inntrer i følge arbeidsmiljøloven på lørdag klokken 18.00. Det betyr at de ansatte, selv om de rent faktisk ikke er på jobb på søndager, likevel blir regnet for å ikke ha fri hver tredje søndag fordi de jobber på lørdag kveld. Rettslig sett er de altså å anse som arbeidende på søndager hvis de er på jobb lørdag etter klokken 18.00.
Gitt restaurantens nivå, er det vanlig at det ansettes utenlandsk arbeidskraft med spisskompetanse innen matfaget. De som jobber på dette nivået blir værende på arbeidsplassen typisk i 8-12 måneder før de reiser videre for å utvikle seg og høste nye erfaringer på andre Michelin restauranter.
Det er to mulige løsninger på problemet. I følge aml. § 10-8 (5) kan departementet fastsette en annen fordeling av fridagene enn hva som følger av loven. Dette kunne blitt gjort gjennom forskrift. Alternativt kan fagforening med innstillingsrett etter atvl. inngå tariffavtale om dette.
Sistnevnte alternativ er lite hensiktsmessig, da de ansatte på UNDER ikke ønsker å organisere seg siden de kun er her i en kortere periode. Videre kan det hevdes at det vil kunne stride imot den negative organisasjonsfrihet at de ansatte må tvangsorganiseres som vilkår for at deres arbeidssted skal være operativt. Organisasjonsfriheten er som kjent positivt regulert i Grunnloven og fremgår også av Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. Det er allment kjent at dette innebærer at retten til å ikke organisere seg også inngår i grunnlovsvernet og vern etter EMK.
Foreløpig er det kjent at bare restaurant UNDER har fått dette pålegget. Arbeidstilsynet i andre regioner har så vidt man kjenner til ikke hatt samme strenge praksis. Nå frykter man at flere Michelin restauranter vil få samme utfordringer siden de fleste jobber på samme måte som restaurant UNDER. Dette haster å avklare siden konsekvensen er at restauranten ikke kan holde åpent på ukens mest innbringende dag (lørdag).