Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at politiet i større grad sikrer biologiske spor i voldtektssaker som blir anmeldt innen 48 timer, og hva vil statsråden gjøre for å sikre at flere politidistrikt lagrer DNA-profiler som blir sikret på åstedet eller den mistenkte i Kripos' sentrale DNA-register?
Begrunnelse
NRK har skrevet om en tidligere ikke-offentliggjort rapport fra kripos om politiets arbeid med å innhente biologiske spor i voldtektssaker, jf. https://www.nrk.no/dokumentar/xl/helene-ble-voldtatt-av-en-kollega-_-en-flekk-pa-et-laken-ble-avgjorende-1.16363094.
I rapporten har politiet gjennomgått alle voldtektssakene fra 2019 der anmeldelsen var levert innen 48 timer etter at voldtekten skal ha funnet sted. Av rapporten fremgår det at politiet ikke gjorde søk etter spor på åsted eller på mistenkte personer i mer enn hver fjerde sak. I sakene hvor det ikke ble gjort sporsøk endte kun fire prosent av sakene med tiltale. I sakene hvor politiet hadde gjennomført sporsøk ble en mistenkt gjerningsperson tiltalt i 25 % av sakene. I tillegg fremgår det av rapporten at når det var krimteknikere som sikret de biologiske sporene, ble det oftere tatt ut tiltale i voldtektssakene. Krimteknikere ble kun brukt i en av fem av sakene med kjent åsted og mistenkt.
Denne uken skrev NRK om at det av den samme rapporten har politiet undersøkt om DNA-profiler som blir sikret på åsted eller den mistenkte lagres i Kripos’ sentrale DNA-register, jf. https://www.nrk.no/dokumentar/dna-fra-nesten-en-av-fire-voldtektsmistenkte-ble-ikke-lagt-inn-i-politiregisteret-1.16391537. Av rapporten fremgår det at i nesten en av fire saker ble mistenktes DNA ikke lagt inn i politiets register. For personer som har vært anmeldt tidligere eller blir anmeldt i fremtiden, vil det dermed ikke være mulig å se sammenheng mellom saker gjennom søk i DNA-registeret. Dette kan redusere muligheten for å oppklare saker som har samme gjerningsperson.