Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2220 (2022-2023)
Innlevert: 14.05.2023
Sendt: 15.05.2023
Besvart: 25.05.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Er helseministeren tilfreds med egen innsats for å bedre kvinnehelse etter at hun ble minister, og vil hun prioritere kvinnehelse bedre i fremtiden slik at man for eksempel kan oppdage brystkreft tidligere slik foreningene etterspør?

Begrunnelse

Kreftforeningen og Brystkreftforeningen har i mange år kjempet for at flere skal inkluderes i Mammografiprogrammet. Senest i VG 11. mai kan man lese at nye tall viser at stadig flere får brystkreft og at det nå må kreves grep fra regjeringen. Styreleder i Brystkreftforeningen sier i intervjuet at hun mener Norge jobber altfor sakte.

«– Med en såpass hissig sykdom der antallet stiger såpass raskt, syns jeg det er illevarslende for kvinner med brystkreft og kvinner generelt. Det viser bare at kvinnehelse ikke blir prioritert.»

Foreningenes ønske er nå at Norge skal utvide Mammografiprogrammet til å inkludere kvinner mellom 45 og 74 år. Det eneste svaret man får fra helsemyndighetene er at man skal starte utredning av utvidelsene av programmet primo 2023 og at arbeidet vil ta noe tid. Dette er tid som betyr svært mye for de kvinnene dette angår og som mange ikke har.
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/76QxrW/kreftforeningen-og-brystkreftforeningen-krever-endringer-i-mammografiprogrammet

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regjeringen prioriterer kvinnehelse og vi ser behovet for å styrke innsatsen for kvinners helse. Samtidig trenger vi et godt faglig grunnlag for å kunne gjøre riktige prioriteringer.
Innen noen fagområder som omhandler kvinnehelse har vi et slikt grunnlag og er i gang med tiltak. Jeg vil gi et par eksempler på dette.
Mange kvinner har omfattende plager med lymfødem og lipødem. I 2020 fikk vi en utredning som viste manglende kunnskap og ulikhet i behandlingstilbud. Mange pasienter er nå med i en klinisk behandlingsstudie for å finne ut hvilke pasienter som bør opereres og hvem som bør tilbys annen behandling.
I 2022 mottok Helse- og omsorgsdepartementet en utredning om endometriose som Helsedirektoratet hadde utarbeidet i samarbeid med brukere og fagpersoner. Rapporten viser at det er manglende kompetanse om endometriose og at det er uønsket variasjon i behandlingen som tilbys. Vi har derfor gitt de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet oppdrag om å foreslå forbedringer i tilbudet til kvinner med endometriose. Oppdraget gjelder blant annet å etablere en nasjonal kompetansetjeneste og sentralisere kirurgisk behandling av de mest alvorlige tilfellene.
Stortinget vedtok i 2020 at alle gravide skulle få utvidet tilbud om fosterdiagnostikk. Helsedirektoratet utredet deretter innføringen av tilbud om tidlig ultralydundersøkelse til alle gravide og blodprøven NIPT til gravide som er 35 år eller eldre. Tilbudet ble innført i 2022.
For å øke deltakelsen i Livmorhalsprogrammet planlegges en puljevis utrulling av hjemme-test høsten 2023, der kvinner som av ulike grunner ikke vil eller kan ta livmorhalsprøve hos legen sin – skal få utlevert hjemme-test.
Vi har også satt i gang et større arbeid med svangerskaps-, føde- og barseltilbudet som vil bli behandlet i Nasjonal helse- og samhandlingsplan, som vil bli lagt frem mot slutten av året.
Regjeringen vil som varslet i Hurdalsplattformen, legge fram en nasjonal strategi for kvinnehelse. NOU 2023: 5 Den store forskjellen — Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse ble lagt fram i mars i år, og er nå på høring. NOU-en og høringsinnspillene vil være viktige grunnlag for kvinnehelsestrategien, som vi tar sikte på å legge fram våren 2024.
Representanten tar opp muligheten for å tilby mammografiscreening til flere aldersgrupper. Mammografiprogrammet omfatter kvinner mellom 50 og 69 år, og disse får tilbud om mammografi hvert annet år. Helsedirektoratet har allerede startet et arbeid med å utrede en utvidelse av aldersgruppene i Mammografiprogrammet. Jeg har forståelse for at representanten og andre er utålmodige, men en utredning av en større endring av et nasjonalt screeningprogram, slik som utvidelse av aldersgrupper i Mammografiprogrammet, innebærer blant annet en gjennomgang og oppdatering av kunnskapsgrunnlaget, helseøkonomiske analyser og vurdering av etiske, praktiske, budsjettmessige og personellmessige konsekvenser.
Helsedirektoratet vil komme med en faglig anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet etter sin gjennomgang. Departementet tar deretter stilling til om anbefalingen skal legges frem for politisk beslutning i sammenheng med budsjettprosessen.