Alfred Jens Bjørlo (V): Er statsministeren samd med helseministeren i at kosthaldsråda skal vere kunnskapsbaserte og byggje på eit vitskapleg grunnlag, i at «...for at befolkningen som heilhet skal ete meir i samråd med kostråda frå Helsedirektoratet – må dei aller fleste ete meir fisk, grove kornprodukt, frukt og grønsaker, og avgrense inntaket av raudt og omarbeidd kjøt» og i at dei aller fleste menn med fordel kan ete mindre kjøt?
Begrunnelse
Helseministeren sine utsegner referert i spørsmålet, er henta frå svar til Stortinget på skriftlig spørsmål nr. 265 (2022–2023) og svar på spørjetimespørsmål frå Emma Georgina Lind (V) i Stortinget 3. mai 2023.
Svara framstår for underteikna som nøkterne, kunnskapsbaserte og fagleg ukontroversielle, men påfallande nok har det trass i gjentekne forsøk frå underteikna synt seg umulig å få landbruks- og matministeren, som har det overordna ansvaret for å syte for produksjon av mat til det norske folk, til å stadfeste at ho er samd med helseministeren i dette. Tvert imot har landbruksministeren ved stått fram i medieoppslag om at «En middag uten kjøtt er ingen middag», og seier at ho «..vil ikke løfte en finger for å kutte i norsk kjøttproduksjon – uansett hva kostholdsrådene sier.» (Aftenposten, 25. april).
Det hadde difor vore av interesse å høyre om det er helseministeren eller landbruksministeren som har støtte frå statsministeren i denne saka – eller om statsministeren meiner norsk landbrukspolitikk skal vere fråkobla norsk folkehelsepolitikk.