Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2366 (2022-2023) Innlevert: 26.05.2023 Sendt: 30.05.2023 Rette vedkommende: Finansministeren Besvart: 07.06.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum
Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Statssekretær Ragnhild Sjoner sa til VG 12. mai at regjeringen ikke vil fjerne momsen på klimavennlige produkter og tjenester som blant annet frukt og grønt, kollektivtransport, elsykler og reparasjon fordi det ikke vil føre til lavere priser. Statens eget Forbrukerråd, flere næringslivsorganisasjoner og forskermiljøer mener at momsfritak vil medføre lavere pris for forbrukere, og at det kan bidra til utslippskutt. Hvilke kilder baserer regjeringen uttalelsene sine på?
Trygve Slagsvold Vedum: I et intervju med VG uttalte statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad at «lavere avgift kan motsvares med økte priser». Som statssekretæren forsøker å formidle, er det ikke opplagt at reduksjoner i merverdiavgiften veltes fullt ut over i lavere priser til forbruker. I hvilken grad avgiftsendringer gir lavere priser, vil avhenge av flere forhold, blant annet hvordan tilbud og etterspørsel i det aktuelle markedet påvirkes av endringer i pris. En studie av endringer i merverdiavgiftssatsene i ulike land gjennomført av IMF (‘Estimating VAT Pass Through’, Working Paper WP/15/214), viser at overveltingen også kan avhenge av hvilke endringer som gjennomføres. Ifølge studien virker overveltingen å være nær null ved satsendringer for avgrensede grupper av varer eller tjenester. Andre studier konkluderer med at en generelt kan forvente at store satsendringer i stor grad veltes over i prisene, mens bildet er mer uklart for små satsendringer, se for eksempel Copenhagen Economics’ rapport ‘Study on reduced VAT applied to goods and services in the Member States of the European Union’ fra 2007. Det finnes med andre ord ikke et entydig svar på hvordan satsendringer i merverdiavgiften påvirker prisene. Dersom ikke satsendringen veltes over i prisene vil ikke tiltaket ha noen klimaeffekt, men vil være en ren overføring av midler fra fellesskapet til aktørene som selger de klimavennlige produktene, noe som kan bidra til svakere oppslutning om klimapolitikken over tid. Merverdiavgiftsfritak for klimavennlige varer eller tjenester er uansett et lite effektivt klimavirkemiddel.