Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2388 (2022-2023)
Innlevert: 30.05.2023
Sendt: 30.05.2023
Besvart: 05.06.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): En kartlegging gjennomført av NRK viser at kun halvparten av landets kommuner har kjøretøy utstyrt for utrykning til sin legevakt, slik at helsepersonell ikke kan rykke ut til pasienter som ikke kan oppsøke legevakten.
Mener statsråden dette er tilfredsstillende, og hva vil regjeringen eventuelt gjøre med saken?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I Hurdalsplattformen er regjeringen helt tydelige på viktigheten av å sikre en god legevakttjeneste i hele landet. Det handler i stort om å utvikle en kommunehelsetjeneste som er nær, oppdatert og forberedt på å møte helse- og omsorgsbehovet til en befolkning i endring. Med flere hjemmeboende eldre, vil også legevakttjenesten måtte tilpasse seg.
Kommunene har sørge-for-ansvaret for å sikre befolkningen behov for øyeblikkelig hjelp. Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester § 3-1 første ledd lyder:

«Kommunen skal sørge for at personer som oppholder seg i kommunen, tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester».

I § 3-2 beskrives hva kommunene skal tilby for å oppfylle ansvaret, blant annet:

«3. Hjelp ved ulykker og andre akutte situasjoner, herunder a. legevakt, b. heldøgns medisinsk akuttberedskap, c. medisinsk nødmeldetjeneste, og d. psykososial beredskap og oppfølging».

I akuttmedisinforskriften presiseres kommunens ansvar for kommunal legevaktordning hvor det i § 6 c står:

«yte hjelp ved ulykker og andre akutte situasjoner, blant annet rykke ut umiddelbart når det er nødvendig».

Helsedirektoratet har utarbeidet en nasjonal veileder for legevakt og legevaktsentral som blant annet omtaler utrykning når det er nødvendig. Veilederen er et normerende produkt som skal bidra til å hindre uønsket variasjon og sikre god kvalitet, riktig prioritering i tjenesten, løse samhandlingsutfordringer og sikre helhetlige pasientforløp. Ifølge veilederen er det en forutsetning for umiddelbar utrykning at kommunen har lagt til rette for det med egnet fremkomstmiddel og nødvendig utstyr til diagnostikk, behandling og overvåkning. Det stilles ikke krav om legevaktsbil.
Ifølge Nasjonalt legevaktregisters rapport «Legevaktorganisering i Norge 2022» hadde 101 (60 %) av de 168 legevaktene legevaktbil. 79 legevakter hadde uniformert legevaktbil. Rapporten viser geografiske variasjoner hvor 91 % av legevaktene i Helseregion Vest hadde legevaktbil, mens i Helseregion Nord hadde 38 % legevaktbil. Andelen legevakter med legevaktbil har økt fra 19 % i 2009 til 60 % i 2022 og for uniformert legevaktbil fra 9 % til 47 %. Fra 2016 til 2022 har andelen med uniformert legevaktbil økt fra 20 % til 47 %.
Jeg synes det er positivt at stadig flere legevakter tar i bruk legevaktbil for å møte forskriftskravet om umiddelbar utrykning. Det er gode faglige argumenter for bruk av legevaktbil. Samtidig er det kommunene som har ansvaret for legevakt og som må vurdere lokale behov ut fra tilgjengelige ressurser og i samspill med andre aktører i den akuttmedisinske kjeden.
Regjeringen har varslet en melding innen prehospitalområdet som vil beskrive hvordan vi kan videreutvikle en sammenhengende og velfungerende akuttkjede på tvers av kommunene og spesialisthelsetjenesten. I meldingen vil legevakt være en sentral del og vise regjeringens løsninger for å sikre en god legevakttjeneste i hele landet.