Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2389 (2022-2023)
Innlevert: 30.05.2023
Sendt: 31.05.2023
Besvart: 07.06.2023 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Flere lag innen friluftsliv melder om forskjellsbehandling mellom de og lokale idrettslag som begge er søknadsberettiget til å søke anleggsmidler over spillemidlene.
Hva mener statsråden om forskjellen mellom lokale lag innen friluftslivet og lokale idrettslag, og hvem mener statsråden er søknadsberettiget til å søke om tilskudd til friluftslivsanlegg?

Begrunnelse

«Bestemmelser om tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet - 2022», og pkt.2.3. viser til hvem som kan søke om tilskudd til ulike anleggstyper. Når det gjelder friluftsanlegg (pkt. 2.6.17) følger det av pkt. 2.3. at følgende er søknadsberettiget: DNT (56 medlemsforeninger) og sammenslutninger organisert under Friluftsrådenes Landsforbund, samt Oslofjordens Friluftsråd, og Norsk Friluftsliv. Eksempelvis Stord-Fitjar Turlag er ikke en av de 56 medlemsforeningene DNT består av. Turlaget er en av de mange lokallagene som igjen er tilknyttet en av DNTs medlemsforeninger. Det finnes det argumenter for å gi turlagene som ikke er direkte medlemsforeninger av DNT adgang til å søke om spillemidler, men etter gjeldende bestemmelser, samt også tidligere utgaver av bestemmelsene er ikke disse turlagene søknadsberettigede. En av disse medlemsforeningene, Bergen og Hordaland Turlag, har for eksempel 17 lokallag. I all informasjon og profilering av de lokaler turlaga blir de presentert som del av de regionale foreningene. Turlaga som er nevnt over har, slik vi erfarer det, ikke kapasitet til å sende inn søknader for alle lokallagene. Det vil føre med seg høyere kostnader på spillemiddelsøknadene, og tilsvarende økning i søknadsbeløpene. Idretten er organisert med NIF som paraply. Under ligger både særkretser, idrettskretser og idrettslag. Idrettslagene kan søke om spillmidler, jf. pkt. 2.3. Det samme bør gjelde for foreninger under DNT. Ettersom de lokaler turlagene er organisert (underlagt) under DNT, vil de med andre ord være underlagt samme formål, vedtekter, m. m., som er i tråd med mottakere av tilskudd sine plikter for drift og bruk av spillefinansiert finansiert anlegg, jf. kap. 4. Under pkt. 1.1. står det følgende:

«Spillemidler til bygging og rehabilitering av anlegg for idrett og fysisk aktivitet med stort brukspotensial, samt nærmiljøanlegg, er sentrale virkemidler for å innfri de statlige målene på anleggfeltet».

Dette vil ikke kunne innfris dersom man bare skal kunne tildele spillemidler til friluftsliv til regionale medlemsorganisasjoner uten den lokale kunnskapen som de lokale turlaga har. Det vil også være svært krevende for regionale turlag å etablere, drifte og vedlikeholde friluftslivsanlegg i sitt regionale nedslagsfelt.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Jeg takker representanten for spørsmålet, og muligheten til å utdype hvem som kan søke spillemidler til idrettsanlegg.
La meg starte med å understreke at vi er avhengige av lokale krefter for å tilrettelegge best mulig for idrett og fysisk aktivitet.
Det er «Bestemmelser om tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet» som regulerer hvem som kan søke om spillemidler. Det er i første rekke kommuner og idrettslag som søker om og mottar spillemidler til anleggsutbygging. Men det er også åpnet for at andre nærmere spesifiserte frivillige organisasjoner kan søke.
I spørsmålet vises det til en forskjell mellom lokale idrettslag og lokale lag innen friluftslivet. I regelverket heter det at idrettslag og organisasjonsledd i Norges idrettsforbund kan søke om spillemidler. Norges Idrettsforbund (NIF) er med sine omtrent 1,9 millioner medlemskap, 55 særforbund og nesten 9 500 idrettslag, den største frivillige organisasjonen vi har her i landet. Alle idrettslag er medlemmer i NIF. Lagene er gjennom sine vedtekter knyttet til medlemskap i særforbundet, som igjen er underlagt NIF gjennom sine vedtekter.
I 2006 ble det åpnet for at friluftslivsorganisasjoner kunne søke om tilskudd til friluftslivsanlegg. Dette gjaldt blant annet Den Norske Turistforening (DNT). Det er spesifisert i regelverket at DNTs medlemsforeninger kan søke om spillemidler. DNT har ca. 300 000 medlemmer i sine 56 medlemsforeninger. Disse foreningene er ulikt organisert og lokale turlag har ulik tilknytning til medlemsforeningene.
Det er den frivillige idretten og friluftslivet som er tilgjengelig for allmennheten som mottar spillemidler, og ikke foreninger med andre type formål eller kommersielle aktører. Det er viktig å sikre at organisasjoner som kan søke om spillemidler har formål og vedtekter som sikrer at de formelle kravene i regelverket for spillemidler til anlegg for idrett og fysisk aktivitet er oppfylt. Kontrollhensyn samt at det bør være lik praksis over hele landet er også grunner til at det kun er medlemsforeningene i DNT som kan søke om spillemidler.
Kultur- og likestillingsdepartementet arbeider nå med en nasjonal plan for anlegg for idrett og fysisk aktivitet. I den forbindelse vil vi også vurdere om det skal gjøres endringer i hvem som skal kunne søke om spillemidler. Departementet er i den forbindelse i dialog med DNT om lokale turlags mulighet til å søke om spillemidler til friluftslivsanlegg.