Kathy Lie (SV): Flere lag innen friluftsliv melder om forskjellsbehandling mellom de og lokale idrettslag som begge er søknadsberettiget til å søke anleggsmidler over spillemidlene.
Hva mener statsråden om forskjellen mellom lokale lag innen friluftslivet og lokale idrettslag, og hvem mener statsråden er søknadsberettiget til å søke om tilskudd til friluftslivsanlegg?
Begrunnelse
«Bestemmelser om tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet - 2022», og pkt.2.3. viser til hvem som kan søke om tilskudd til ulike anleggstyper. Når det gjelder friluftsanlegg (pkt. 2.6.17) følger det av pkt. 2.3. at følgende er søknadsberettiget: DNT (56 medlemsforeninger) og sammenslutninger organisert under Friluftsrådenes Landsforbund, samt Oslofjordens Friluftsråd, og Norsk Friluftsliv. Eksempelvis Stord-Fitjar Turlag er ikke en av de 56 medlemsforeningene DNT består av. Turlaget er en av de mange lokallagene som igjen er tilknyttet en av DNTs medlemsforeninger. Det finnes det argumenter for å gi turlagene som ikke er direkte medlemsforeninger av DNT adgang til å søke om spillemidler, men etter gjeldende bestemmelser, samt også tidligere utgaver av bestemmelsene er ikke disse turlagene søknadsberettigede. En av disse medlemsforeningene, Bergen og Hordaland Turlag, har for eksempel 17 lokallag. I all informasjon og profilering av de lokaler turlaga blir de presentert som del av de regionale foreningene. Turlaga som er nevnt over har, slik vi erfarer det, ikke kapasitet til å sende inn søknader for alle lokallagene. Det vil føre med seg høyere kostnader på spillemiddelsøknadene, og tilsvarende økning i søknadsbeløpene. Idretten er organisert med NIF som paraply. Under ligger både særkretser, idrettskretser og idrettslag. Idrettslagene kan søke om spillmidler, jf. pkt. 2.3. Det samme bør gjelde for foreninger under DNT. Ettersom de lokaler turlagene er organisert (underlagt) under DNT, vil de med andre ord være underlagt samme formål, vedtekter, m. m., som er i tråd med mottakere av tilskudd sine plikter for drift og bruk av spillefinansiert finansiert anlegg, jf. kap. 4. Under pkt. 1.1. står det følgende:
«Spillemidler til bygging og rehabilitering av anlegg for idrett og fysisk aktivitet med stort brukspotensial, samt nærmiljøanlegg, er sentrale virkemidler for å innfri de statlige målene på anleggfeltet».
Dette vil ikke kunne innfris dersom man bare skal kunne tildele spillemidler til friluftsliv til regionale medlemsorganisasjoner uten den lokale kunnskapen som de lokale turlaga har. Det vil også være svært krevende for regionale turlag å etablere, drifte og vedlikeholde friluftslivsanlegg i sitt regionale nedslagsfelt.