Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2396 (2022-2023)
Innlevert: 31.05.2023
Sendt: 31.05.2023
Besvart: 09.06.2023 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Den tredje fristen Bufdir har fått for å vurdere endringer i regelverket om voksenadopsjon er nå passert.
Hvilken fremdrift legger statsråden til grunn for det videre arbeidet og deler hun stortingets oppfatning om at det myndige barnets mening må vektes tyngre i saker om voksen stebarnsadopsjon?

Begrunnelse

Det er et voksende engasjement rundt utfordringene med voksen stebarnsadopsjon. Dette er tidslinjen jeg legger til grunn:
I følge et tidligere svar fra statsråden ba departementet i mars 2021 Bufdir om å gjennomgå rundskrivet til adopsjonsloven, som direktoratet har ansvar for.
For å sikre rett lovforståelse i tråd med forarbeidene til loven, tilskrev Bufdir i brev 25. mars 2021 alle regionene i Bufetat om presiseringene.
Stortinget fattet 4. mai 2021 anmodningsvedtak nr. 867 om at regjeringen må utrede og sikre at det myndige barnets mening vektes tyngre i saker om voksen stebarnsadopsjon.
Bufdir har i tildelingsbrev 2022 fått i oppdrag å «vurdere behovet for endringer i regelverk mv. om voksenadopsjon i lys av saker for Sivilombudet mv». Frist for dette var først 1. mai 2022, deretter utsatt til 31. desember 2022 før den ble skjøvet til 1. juni 2023.
I forslag til statsbudsjettet for 2022 kvitterte statsråden at anmodningsvedtaket var fulgt opp. Da statsråden av stortingsrepresentant Kathy Lie (SV) ble bedt om å redegjøre for når og hvordan Stortingets enstemmige vedtak blir fulgt opp, var svaret at Bufdir på bakgrunn av vedtaket hadde fått i oppgave å endre retningslinjene som brukes i behandlingen av adopsjonssaker, og at endringene som er gjort, trolig føre til at praksis framover vil være “noe mindre restriktiv“.
24. mars 2023 konkluderer Sivilombudet i en sak om voksenadopsjon blant annet med følgende:
Ombudet ber Bufdir behandle saken på nytt, i lys av ombudets merknader. Ombudet ber videre om å bli underrettet om resultatet av den fornyede behandlingen ved kopi av underretning til klager innen åtte uker.
Ombudet mener rundskriv Bufdir-2020-9002 punkt 7.3.2 ikke er i samsvar med gjeldende rett. Ombudet ber Bufdir bringe rundskrivet i samsvar med adopsjonslovens § 16.
Det har nå gått over tre år siden Bufdir første gang fikk beskjed om å gjennomgå rundskrivet til adopsjonsloven. I mellomtiden har både Stortinget og Sivilombudet engasjert seg i regelverket og praksisen for voksenadopsjon. Dessverre ser det ikke ut til at praksisen har blitt «noe mindre restriktiv» eller at «barnets» beste nå vektes høyere.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Bufdir fekk i tildelingsbrev for 2022 i oppdrag å vurdere behovet for endringar i føresegnene til adopsjonslova for vaksenadopsjon i lys av saker for Sivilombodet mv. Frist for dette var opphavleg 1. mai 2022, men Bufdir har fått innvilga utsett frist, først til 31. desember 2022, deretter til 1. juni 2023 og seinast ei kortare forlenging til 19. juni 2023. Sistnemnde er endeleg frist for oppdraget. Hovudgrunnen til at det har teke tid å svare ut oppdraget har ifølgje Bufdir vore at Sivilombodets endelege uttale i ei sentral sak først låg føre 24. mars 2023. Direktoratet har også henta inn kunnskapsgrunnlag som er relevant for oppdraget.
Eg er oppteken av at forvaltninga følgjer gjeldande rett i behandlinga av saker om vaksenadopsjon. Saka for Sivilombodet og førespurnader frå Stortinget viser at det er usemje om korleis reglane skal forståast og praktiserast. Dette viser at det er eit behov for å klargjere regelverket på dette området.
Bufdir har gjort dei justeringane i rettleiinga til adopsjonsrundskrivet til skjønnsutøvinga ved adopsjon av vaksne som det etter deira syn er rettsleg grunnlag for. Dette er eit rundskriv som Bufdir har ansvar for.
Når det gjeld Stortingets oppmodingsvedtak på dette punktet, viser eg òg til svaret på spørsmål nr. 1446 frå representanten Pettersen.
Den eksisterande rettsusemja viser at det er behov for å vurdere endringar i føresegnene til adopsjonslova om vaksenadopsjon. Dette er noko av bakgrunnen for det omtalte oppdraget til Bufdir, som skal gi grunnlag for å vurdere regelverket nærare. Bufdir har i samband med oppdraget om vaksenadopsjon innhenta ei utgreiing av dei menneskerettslege sidene ved adopsjon av vaksne, noko som vil bidra til eit breitt grunnlag for våre vurderingar.
Når Bufdir har levert rapporten sin, vil departementet vurdere korleis denne bør følgjast opp og kome tilbake til Stortinget med eventuelle forslag til regelendringar. Eg prioriterer saka. Fremdrifta vil likevel avhenge av kva råd eg får frå Bufdir og kor mykje arbeid det vil krevje å følgje opp.