Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2404 (2022-2023)
Innlevert: 01.06.2023
Sendt: 01.06.2023
Besvart: 13.06.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hva vil statsråden gjøre for å sikre trygghet rundt Pride-arrangementer i tiden fremover?

Begrunnelse

I dag ble det kjent at Redd barna ser seg nødt til å avlyse barnefestivalen under Pride i Bergen grunnet trusler og hatefulle meldinger. Dette er fullstendig uholdbart. Pride er en politisk markering og protest, og det er totalt uakseptabelt at folk vegrer seg for å delta og trues til taushet. Politiet har en viktig rolle i å sikre forsamlingsfriheten, og vi må kunne forvente at myndighetene sikrer trygghet i forbindelse med disse arrangementene. Også arrangører må oppleve trygghet, slik at folk ikke vegrer seg for å sette opp arrangementer.
Justisministeren skriver i svarbrevet på oppropet fra skeive organisasjoner og pride-arrangører at en må tenke helhetlig i forebyggingsarbeidet for å avverge hatkriminalitet og terrorangrep i fremtiden. Videre skriver justisministeren at trusselutsatte skal inkluderes i forebyggingsarbeidet og at terrortrusselen fremdeles er reell. PET Outreach i Danmark som har som mandat å holde jevnlig kontakt med sivilsamfunnet, og ser selv på dette som et av tre sentrale grep for å forebygge terror. Et mulig tiltak for å styrke forebyggings- og sikkerhetsarbeidet er å opprette en PET Outreach-avdeling etter modell fra Danmark.
Skeive organisasjoner opplever fortsatt manglende forståelse hos politiet av skeive som terrormål. Ifølge politiets egne undersøkelser har en tredjedel av skeive lav tillit til politiet. Skeive organisasjoner mener at det er et prekært behov for kompetanseheving i politiet. Rosa kompetanse justis kurser ansatte som ønsker å bli bedre på mangfold og inkludering med både publikum og kollegaer, og jobber med å øke oppmerksomheten rundt den innsatsen som må gjøres mot hatkriminalitet. Tiltak 14 i politiets mangfoldsplan handler om å øke kompetansen om kjønns- og seksualitetsmangfold. Rosa justis har en webinarrekke for POD denne våren, og av 18 000 ansatte totalt i politiet møter det bare 40-100 personer hver gang. Det kan derfor synes nødvendig å jobbe mer proaktivt for å sikre måloppnåelse av tiltak 14 og økt forståelse hos politiet av skeive som mulig terrormål.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg synes det er trist at Redd Barna så seg nødt til å avlyse pride-festivalen for barn i Bergen. Det er ikke akseptabelt at hat og trusler skal føre til avlysning av arrangementer. Etter det jeg kjenner til, har avlysningen i dette tilfellet skjedd som følge av Redd Barnas egen beslutning, Vest politidistrikt opplyser at de var forberedt på å sikre arrangementet og hadde planlagt nødvendige tiltak. PST har utarbeidet en egen trusselvurdering i forbindelse med pride. Det er politiet som gjør vurderinger knyttet til sikkerheten ved gjennomføring av pride-arrangementer. Sikkerhet og trygghet vil være en prioritert oppgave for politiet, og politidistriktene vil derfor ha dialog med lokale pride-arrangører og ha fokus på synlig tilstedeværelse. De vil videre å iverksette ulike tiltak basert på foreliggende trusselvurdering, risikovurderinger og lokale forhold.
Når det gjelder forebyggings- og sikkerhetsarbeidet, har ulike land har ulike måter å organisere sitt politi og sin nasjonale sikkerhetstjeneste på. Det er viktig å ta lærdom av andre for å gjøre forbedringer, dersom det er grunnlag for det. Politiet og PST har ulike roller. PST har et hovedansvar for trusselaktørene, mens det er i hovedsak politiet som ivaretar dialogen med ulike trusselutsatte grupper. PST og politiet samarbeider for å sikre at det er en sammenheng mellom det trusselaktørene er fokusert på, og hvordan politiet kommuniserer med utsatte grupper. Denne rolledelingen er tydeliggjort blant annet basert på erfaringene fra tidligere terrorhendelser. Rapporten fra evalueringsutvalget vil likevel være svært viktig for å fremme læring og identifisere læringspunkter i form av forbedringspunkter og bevaringspunkter. Når det gjelder spørsmål om kompetanse i politiet, kan jeg nevne at det i 2021 ble fremmet en ytterligere satsning på kompetanseheving gjennom etableringen av et nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet. Politiet ble tildelt 7 millioner kroner til formålet. Kompetansemiljøet skal bidra til å heve politidistriktenes kompetanse og kan veilede i konkrete saker. Kompetansen skal omfatte ulike deler av politiets arbeid; forebygging, etterretning, dialog og tillitsskapende arbeid, etterforskning og påtalebehandling.
«Mangfold, dialog og tillit: Handlingsplan for politiets arbeid 2022-2025», ble lagt frem i juni 2022 og legger særlig vekt på tiltak som retter seg mot ulike minoriteter. To tiltak er særlig relevante på hatkriminalitet:

• Tiltak 15: Kompetanse og kunnskap om hatkriminalitet og
• Tiltak 16: Videreutvikle statistikk og analyse av anmeldt hatkriminalitet.

Jeg vil videre vise til at regjeringen tidligere i år fremla en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold, der flere tiltak gjelder politiet. Det kan nevnes tiltak 11 om kompetanseheving, tiltak 13 om forebygging av hatkriminalitet mot bla. lhbt+, og tiltak 15 om dialog og møteplasser. Jeg forstår at mange kjenner på usikkerhet, frykt, sinne og sorg etter angrepet i fjor sommer. Politiets arbeid skal være tillitsskapende ved å bygge på åpenhet og dialog, og dette skal gjenspeile politiets arbeid med trussel-utsatte grupper. Politidistriktene skal derfor være i dialog med aktuelle organisasjoner/arrangører i eget politidistrikt om sikkerhet og trygghet, og ha fokus på informasjonsdeling og samarbeid med trussel-utsatte grupper og miljøer. Politiet skal også være rådgiver og støtte til arrangørene i sikkerhetsspørsmål knyttet til arrangementene.
PST og politiet har ansvar for at rammene rundt årets arrangementer er ivaretatt så alle kan få en så trygg og god pride-feiring som mulig.