Himanshu Gulati (FrP): På bakgrunn av historiene som VG har skrevet om, mener statsråden at regelverket for og praktiseringen av avdekning av reell fusk er godt nok, at den ivaretar studentenes rettssikkerhet godt nok når mistanke oppstår (f.eks. ved at dataprogrammer finner en tekstlikhet), at "match" i slike dataprogrammer i seg selv er tilstrekkelig for å straffe noe for fusk, og vil han ta noe initiativ for å gjennomgå og eventuelt endre dagens regelverk eller praktisering på bakgrunn av det som er kommet frem i blant annet VG?
Begrunnelse
Jeg viser til VGs omfattende dekning av saker hvor studenter har blitt straffer for å ha fusket på eksamener i tilfeller hvor det viser seg at de ikke har fusket eller hvor det kan stilles betimelige spørsmål ved regelverket og/eller omstendighetene.
De skriver blant annet om en kvinnelig student (44 år) som hadde brukt to avsnitt fra en tekst hun hadde skrevet selv, da hun strøk på eksamen semesteret før. Hun hadde kildehenvist korrekt til læreboken, men ikke til sin egen besvarelse. En annen student (22 år) skal ha henvist til kilder i parentes fortløpende i teksten. men ikke brukt anførselstegn rundt selve sitatene.
En annen student (da 21 år) skal ha spurt før eksamensstart om håndbok var tillatt hjelpemiddel, men fikk ikke svar.
I enkelte av sakene har studentene også fått medhold, beklagelse og utdanningsinstitusjonen inngått forlik i erstatningsspørsmålet.
VG viser også til at Kunnskapsdepartementet ønsker å heve straffen for de som fusker grovt.