Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Kan statsråden bekrefte at Mattilsynet i 2022 gjennomførte historisk få tilsyn med dyrevelferden, og er dette et resultat statsråden er fornøyd med?
Begrunnelse
Nylig publisert Mattilsynet sin årsrapport for arbeidet med dyrevelferd i 2022.
Av rapporten kommer det frem at antall tilsyn med dyrevelferden er redusert med over 75 prosent på bare fem år.
I 2018 utførte Mattilsynet totalt 7.857 tilsyn med dyrevelferden. I 2022 ble det kun ført 1.904 slike tilsyn. Andelen uvarslede tilsyn var riktignok noe høyere i 2022, men fordi det ble gjennomført svært få tilsyn, var antall uvarslede tilsyn også faktisk lavere i fjor sammenlignet med tidligere år.
At antall tilsyn med dyrevelferden, både varslede og uvarslede, reduseres år for år, er svært urovekkende. Utviklingen er særlig uheldig i lys av funnene fra Mattilsynets nasjonale tilsynskampanje om velferd for svin, hvor det ble avdekket at over halvparten av svinebøndene bryter regelverket. Et slikt funn burde resultere i en opptrapping av tilsynet med dyrevelferden hos produksjonsdyr, slik at det i større grad blir mulighet for å både veilede produsentene i gjeldende regelverk og avdekke brudd.
Det er også urovekkende å se av den nyeste årsrapporten at Mattilsynet i stadig mindre grad prioriterer å følge opp bekymringsmeldinger fra publikum. I 2018 mottok Mattilsynet 12 666 bekymringsmeldinger, og fulgte opp hele 30,7 prosent av disse med en inspeksjon. I 2022 var det kun 7,6 prosent av meldingene fra publikum som ledet til en inspeksjon, til tross for at Mattilsynet dette året faktisk mottok færre meldinger.
De ansatte i Mattilsynet har lenge advart om at ressursene ikke strekker til. Fortvilte varslere har stått frem og fortalt at utallige «må-oppgaver» og stor ressursmangel går ut over dyrevelferdsarbeidet. Veterinærforeningen har også bedt om et betydelig ressursløft for Mattilsynet, uten å bli hørt.