Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2433 (2022-2023)
Innlevert: 04.06.2023
Sendt: 05.06.2023
Besvart: 13.06.2023 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Kan statsråden bekrefte at Mattilsynet i 2022 gjennomførte historisk få tilsyn med dyrevelferden, og er dette et resultat statsråden er fornøyd med?

Begrunnelse

Nylig publisert Mattilsynet sin årsrapport for arbeidet med dyrevelferd i 2022.
Av rapporten kommer det frem at antall tilsyn med dyrevelferden er redusert med over 75 prosent på bare fem år.
I 2018 utførte Mattilsynet totalt 7.857 tilsyn med dyrevelferden. I 2022 ble det kun ført 1.904 slike tilsyn. Andelen uvarslede tilsyn var riktignok noe høyere i 2022, men fordi det ble gjennomført svært få tilsyn, var antall uvarslede tilsyn også faktisk lavere i fjor sammenlignet med tidligere år.
At antall tilsyn med dyrevelferden, både varslede og uvarslede, reduseres år for år, er svært urovekkende. Utviklingen er særlig uheldig i lys av funnene fra Mattilsynets nasjonale tilsynskampanje om velferd for svin, hvor det ble avdekket at over halvparten av svinebøndene bryter regelverket. Et slikt funn burde resultere i en opptrapping av tilsynet med dyrevelferden hos produksjonsdyr, slik at det i større grad blir mulighet for å både veilede produsentene i gjeldende regelverk og avdekke brudd.
Det er også urovekkende å se av den nyeste årsrapporten at Mattilsynet i stadig mindre grad prioriterer å følge opp bekymringsmeldinger fra publikum. I 2018 mottok Mattilsynet 12 666 bekymringsmeldinger, og fulgte opp hele 30,7 prosent av disse med en inspeksjon. I 2022 var det kun 7,6 prosent av meldingene fra publikum som ledet til en inspeksjon, til tross for at Mattilsynet dette året faktisk mottok færre meldinger.
De ansatte i Mattilsynet har lenge advart om at ressursene ikke strekker til. Fortvilte varslere har stått frem og fortalt at utallige «må-oppgaver» og stor ressursmangel går ut over dyrevelferdsarbeidet. Veterinærforeningen har også bedt om et betydelig ressursløft for Mattilsynet, uten å bli hørt.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Denne regjeringen er opptatt av dyrevelferd, og i Hurdalsplattformen la vi inn et viktig punkt om nettopp å styrke Mattilsynet. I statsbudsjettet for 2022 fikk Mattilsynet 40 millioner kroner øremerket dyrevelferd og digitalisering. Mattilsynet har gjennom denne styrkingen av budsjettet rekruttert nye medarbeidere innen digital utvikling, i tillegg til nærmere 40 nye veterinærer, jurister, og fiskehelsebiologer som kom på plass i løpet av fjoråret. Det er viktig at Mattilsynet har kapasitet til å drive veiledning og kontroll på dyrevelferdsområdet. Dette blir et prioritert område også framover.
Budsjettkutt over flere år og behov for forbedring, utvikling og digitalisering, har satt Mattilsynet i en krevende ressurssituasjon. I tillegg har Mattilsynet de siste årene stått overfor en økende mengde uforutsette hendelser på dyrehelseområdet. Krigen i Ukraina har også ført til at Mattilsynet har måtte omdisponere store ressurser for å ta imot kjæledyr som kommer med flyktninger fra Ukraina. Knappheten på ressurser har blitt særlig tydelig i arbeidet med dyrevelferd, der Mattilsynet ofte står i ressurskrevende saker med store konsekvenser for både dyr og mennesker.
Siden høsten 2022 har Mattilsynet jobbet med et pilotprosjekt i region Stor-Oslo der dyrevernnemndene inspiserer dyrehold etter utvalgte bekymringsmeldinger og veileder dyreholdere med godt lekmannsskjønn. Det vil fortsatt være Mattilsynet som fatter eventuelle vedtak. Prosjektet skal gi grunnlag for å vurdere om dette skal gjennomføres som en fast ordning i hele landet for å bidra til å avhjelpe behovet for tilsyn med dyrevelferd i ulike dyrehold.
Tilsyn med dyrevelferd har vært en prioritert oppgave for Mattilsynet over mange år og det skal det selvfølgelig være framover. Samtidig vil jeg understreke at det alltid vil være dyreeiers ansvar å sørge for god dyrevelferd hos sine dyr.