Mari Holm Lønseth (H): Ser statsråden med bekymring på ventetidsutviklingen for psykisk helsehjelp for barn og unge ved St. Olavs etter hun tok over som helseminister, og hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å få ned ventetidene?
Begrunnelse
Flere unge opplever psykiske helseutfordringer. Det er viktig at de som trenger det får hjelp raskt, slik at små problemer ikke får vokse seg store. Det viktigste er å bedre de forebyggende tiltakene. I tillegg er det helt nødvendig at spesialisthelsetjenesten har tilstrekkelig kapasitet for å håndtere pasienter som trenger helsehjelp.
Ventetidene for psykisk helsehjelp for barn ved St. Olavs hospital var i 2013 i gjennomsnitt 54,4 dager. I 2019, det siste normalåret før pandemien, hadde ventetidene blitt redusert til 38,7 dager i gjennomsnitt. Ventetidene økte noe under pandemien. Etter pandemien har imidlertid ventetidene fortsatt å øke, selv om pilene burde peke motsatt vei. I 2022 var gjennomsnittlig ventetid økt til 60,9 dager. De økte ventetidene kan derfor antagelig ikke tilskrives innføring av Helseplattformen alene. Nå er gjennomsnittlig ventetid nesten 70 dager for psykisk helsehjelp for barn og unge ved St. Olavs hospital ifølge tall fra Helsedirektoratet. Det er svært lenge å vente, særlig for barn, som har behov for behandling i spesialisthelsetjenesten.
At ventetidene øker så mye er en utfordring for barn og unge i hele Trøndelag. Det er særlig viktig at unge får hjelp tidlig. Mange av de som står utenfor arbeid og utdanning har psykiske helseutfordringer. Det er viktig for den enkeltes livskvalitet å få rask hjelp. Det er også viktig for å få flere ut i arbeidslivet. Høyre la nylig frem ny politikk for å bedre det psykiske helsetilbudet. Det pekes på en rekke konkrete tiltak, blant annet å øke kapasiteten i spesialisthelsetjenesten.