Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2603 (2022-2023)
Innlevert: 21.06.2023
Sendt: 21.06.2023
Besvart: 28.06.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hvor mange ubesatte jordmorstillinger er det i dag ved OUS, og hvordan ser bemanningssituasjonen og beredskapen ved fødeavdelingene ut foran årets høysesong for fødsler?

Begrunnelse

Høsten 2022 varslet Oslo Universitetssykehus (OUS) at det var 56 ubesatte jordmorårsverk ved deres fødeavdelinger, en økning fra 14 ubesatte jordmorstillinger i 2021. Etter at ABC-enheten stengte vinteren 2023 har minst 15 av jordmødrene som jobbet der også sluttet. Vi vet at det er høysesong for fødsler om sommeren, noe som bidrar til å presse kapasiteten på allerede hektiske fødeavdelinger. I fjor varslet jordmødrene ved OUS om kritisk lav bemanning (https://www.nrk.no/osloogviken/slar-alarm-om-fodetilbudet-i-sommer_-_-kan-bli-mott-av-jordmodre-som-har-vaert-pa-jobb-i-16-timer-1.15990981), og det er grunn til å frykte at denne situasjonen ikke er bedre i år. Resultatet av for lav bemanning blir ofte at det settes inn sykepleiere i stedet for jordmødre på føde- og barselavdelingene, og av og til nyutdannede jordmødre som ikke har erfaring. Dette gir både et dårligere tilbud for de fødende, og krevende arbeidsforhold for de ansatte.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Fødselsomsorgen i Norge holder høy kvalitet. Nasjonale kvalitetskrav skal sikre et godt og forutsigbart fødetilbud, også om sommeren. Det er helseforetakene som har ansvar for at fødetilbudet er forsvarlig og at det tilfredsstiller de nasjonale kvalitetskravene. Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill fra Helse Sør-Øst RHF om bemanningssituasjonen ved Oslo universitetssykehus HF (OUS).
I innspillet framgår det at den nasjonale jordmormangelen også rammer fødeavdelingen ved OUS. Både å rekruttere og beholde jordmødre i spesialisthelsetjenesten er krevende, derfor har OUS de siste årene arbeidet aktivt med oppgavedeling og gjennomført organisatoriske endringer. For å sikre helsehjelp til alle brukere, har fødeenheter blitt slått sammen, slik at ansattes kompetanse blir benyttet der det er til størst nytte for gravide, fødende og kvinner i barsel.
Fødeavdelingen i OUS har behov for flere jordmødre, ifølge innspillet. Jordmødre er den eneste yrkesgruppen (i tillegg til fødselslegene) med forløsningskompetanse, og fødeavdelingen har derfor sentrert jordmorkompetansen til fødeenhetene for å ivareta fødselshjelp. Fødeavdelingen i OUS har ansatt sykepleiere i ubesatte jordmorstillinger der dette er forsvarlig; på barselavdelingene og på observasjonspostene for gravide. Det er jobbet systematisk og strukturert for å styrke disse sykepleiernes kompetanse innen fagfeltet. Det er derfor vanskelig å gi eksakte tall på hvor mange jordmødre man «mangler».
OUS framhever at jordmødrene gjør en uvurderlig innsats for å sørge for trygghet i en av livets mest kritiske og sårbare faser. For å sikre at deres kompetanse er tilgjengelig der den trengs, mener OUS det bør vurderes løsninger hvor helsepersonell kan arbeide på tvers av nivåene og således også bidra til mer helhetlige pasientforløp - for alle gravide og fødende innenfor rammen av vår felles helsetjeneste.
Helsepersonellkommisjonen løfter fram utfordringer som samfunnet må gripe an ved å organisere helsetjenesten på nye måter. Fødsels- og barselomsorgen er et eksempel på et slikt område. Stadig flere jordmødre er de siste årene blitt ansatt i kommunene. Isolert sett er dette et gode, men vi må i sterkere grad enn tidligere vurdere hvordan vi bruker nøkkelkompetanse i helse- og omsorgstjenesten.
I innspillet framgår det at sommerferieavviklingen er en krevende periode ved alle fødeavdelinger. Jordmødrene skal avvikle lovpålagt ferie mens fødselsaktiviteten holder seg stabil. Med mangel på jordmødre er sommerferieavviklingen ekstra utfordrende. For å gjennomføre uttak av ferie for samtlige ansatte, er fødeavdelingen avhengig av å bruke eksterne jordmorvikarer. I tillegg til vikarer brukes også sommeravtaler med egne ansatte om merarbeid. Fødeavdelingen har rutiner som sikrer prioriteringer for god helsehjelp, god pasientflyt og optimal arbeidsfordeling. Fødeavdelingen ved sykehuset har kapasitet til å ivareta gravide, fødende og deres nyfødte og alle kan være trygge på at de vil få god helsehjelp også i ferieavviklingsperioden.
Som det framgår av Oslo universitetssykehus HFs svar, stiller stor aktivitet ved fødeinstitusjonene om sommeren, samtidig som det skal avvikles lovpålagt sommerferie, krav til planlegging og prioritering. Jeg er glad for at jordmødre, leger og andre ansatte påtar seg ekstra vakter og strekker seg langt for å sikre et godt fødetilbud. Helseforetakene har en krevende jobb med å sørge for tilstrekkelig bemanning av fødeavdelingene. Jeg har tillit til at helseforetakene har planlagt dette på en god måte for sommeren 2023.