Bård Hoksrud (FrP): Hva gjør statsråden, som øverste ansvarlig for helseforetakene, når helseforetakene åpenbart ikke utfører sin lovpålagte plikt om å gi pasienter forsvarlig helsehjelp?
Begrunnelse
Jeg viser til spørsmål nr. 2496 som jeg stilte til statsråden som ble besvart 12.06.2023. Igjen forsøker jeg å få et konkret svar fra statsråden i saken om PNH-pasientene som ikke får livsviktige komplementhemmere utelukkende fordi de har fått sykdommen "for sent". Jeg må si det er veldig frustrerende å lese svaret fra statsråden, som egentlig ikke kan kalles et svar. Statsråden motsier seg selv flere ganger i sitt eget svar og vrir seg unna spørsmålet.
Jeg forstår at statsråden ikke ønsker å si noe om saken og om situasjonen for de som er berørt. Men dette er et mye større spørsmål, og hvordan denne saken blir behandlet legger grunnlaget for hvordan andre pasienter kan risikere å bli behandlet i fremtiden. Det er ganske alvorlig hvis flere pasienter må oppleve den urettferdigheten som PNH-pasienter nå opplever, fordi statsråden ikke evner å ta situasjonen på alvor.
I statsrådens svar skriver hun:
"Hoksrud legger i sitt spørsmål til grunn at pasientene i det konkrete tilfellet som det vises til, ikke får oppfylt sin rett til nødvendig helsehjelp".
Jeg må innrømme at jeg blir ganske provosert av å lese dette. I mine øyne er det helt åpenbart at pasienter som blir nektet den medisinen de trenger for å overleve, ikke får oppfylt sine pasientrettigheter og rett til nødvendig helsehjelp.
Statsråden sier hun legger til grunn at pasienter får forsvarlig helsehjelp i helsevesenet. Men i dette tilfellet får ikke pasientene forsvarlig helsehjelp. De blir nektet livsnødvendig medisin til tross for at fagmiljøene og hematologene selv sier at dette er fullstendig medisinsk uforsvarlig. Det betyr at helseforetaket ikke utfører sin lovpålagte plikt om å utføre forsvarlig helsehjelp, og som øverste ansvarlig for helseforetakene så er det faktisk statsrådens fordømte ansvar. Det holder ikke lenger å skyve ansvaret over på helseforetaket, som åpenbart ikke evner å gjøre jobben sin i dette tilfellet. Her finnes det en medisin som kan redde pasientenes liv, og som nesten alle PNH-pasienter i Norge får, med unntak av de få som har fått sykdommen "for sent". Samtidig fraskriver statsråden seg ansvaret og nekter å forsøke å løse situasjonen. Det er fullstendig hjerterått.