Hege Bae Nyholt (R): Dersom den svenske Finansinspektionen finner at Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) har brutt loven rundt regnskapsregler ved å ha rapportert ukorrekt verdivurdering av eiendommer i transaksjonene med Læringsverkstedet og FUS, vil det opprettes tilsynssak mot dem også i Norge, og hva vil være konsekvensene hvis det viser seg at de også har brutt loven i Norge?
Begrunnelse
SBB eier mer enn 300 barnehagebygg i Norge, som leies og driftes av Læringsverkstedet, FUS, Norlandia og Espira. I 2021 kjøpte SBB 142 norske barnehagebygg fra barnehagekjeden Trygge Barnehager for 4,58 milliarder kroner hvor de tegnet en leieavtale med byggene på 25 år, med mulighet for forlengelse på inntil 45 år, og i 2020 da SBB kjøpte 138 barnehagebygg av Læringsverkstedet for totalt 4,25 milliarder kroner tegnet de leiekontrakt på 35 år og en såkalt triple-net-kontrakt, hvor det meste av risiko og kostnader ved eiendommene ligger på barnehagene og ikke eiendomsselskapet.
For noen uker siden ble det klart at det svenske selskapet Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) etterforskes av svensk finanstilsyn for brudd på regnskapsregler i sin årsrapport for 2021. Denne etterforskningen omfatter hvorvidt SBB rapporterte riktig verdivurdering av eiendommer i kjøpene av Læringsverkstedet og FUS sine bygg i Norge, og også hvordan selskapet har redegjort for kjøp av eiendeler.
Denne saken fikk sist oppmerksomhet i norsk offentlighet i 2022, da et varsel til Kunnskapsdepartementet førte til at det ble åpnet tilsyn med tre konkrete barnehager i kjedene. Dette førte ikke til noe konkret, noe som ikke er overraskende, da varselet rettet seg mot transaksjonene mellom SBB, LV og FUS, ikke de konkrete barnehagene.