Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2770 (2022-2023)
Innlevert: 02.08.2023
Sendt: 03.08.2023
Besvart: 09.08.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Vil statsråden gjøre noe for å forenkle norske borgeres mulighet til medlemskap i folketrygden, og vil statsråden se på et system slik at den norske stat ikke tar imot trygdeavgift fra personer som ikke er medlem i folketrygden?

Begrunnelse

02.08 kunne vi lese i Nettavisen om Mikael Sylliåsen Nyseth som har gitt opp kampen mot Nav og flytter ut av Norge. Han er norsk statsborger, vært ansatt i et norsk firma, betalt skatter og avgifter til Norge, og allikevel mistet sitt medlemskap i folketrygden når han bodde og jobbet i utlandet for det norske selskapet. Ved en feiltagelse blir ikke utfyllende opplysninger levert til Nav, og han får avslag. Dette er han ikke klar over selv, så han fortsetter å betaler skatt og trygdeavgift til Norge. Den Norske stat gjør heller ikke noe for å opplyse regnskapsfører som betaler inn avgiftene, eller informere Mikael om at han ikke har medlemskap i folketrygden, og trenger derfor ikke å betale inn trygdeavgift når han ikke er medlem av folketrygden.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Jeg kan ikke gå inn i den enkeltsaken som representanten Olsen viser til i bakgrunnen for spørsmålet sitt.
På generelt grunnlag kan det imidlertid slås fast at en rekke hendelser kan få betydning for medlemskapet i folketrygden. Dette gjelder blant annet det å ta arbeid i utlandet og det å ha så lange utenlandsopphold at man ikke lenger anses som trygdemessig bosatt i Norge.
Hvilke konsekvenser slike hendelser får for trygdedekningen kan imidlertid variere, blant annet avhengig av innholdet i eventuelle trygdeavtaler mellom Norge og det aktuelle landet og av innholdet i nasjonal trygdelovgivning i det aktuelle landet.
Den som planlegger å bo og/eller arbeide i utlandet bør derfor selv ta kontakt med Nav og med trygdemyndighetene i det aktuelle landet, for å avklare de trygdemessige konsekvensene.
Spørsmålet om trygdeavgift hører under finansministerens ansvarsområde.
Finansministeren har opplyst følgende:

«Skatteetaten har hovedansvaret for beregning av trygdeavgift og utgangspunktet er at det fastsettes trygdeavgift for personer som er skattepliktige til Norge. Dette gjelder også for personer som har arbeidsopphold i et annet land. Skatteetaten og NAV etablerte i 2010 en felles samhandlingsrutine på utlandsområdet for å klargjøre hvem som har ansvaret for å fastsette og innkreve trygdeavgift i de ulike typetilfellene, samt beskrive hvordan dette rent praktisk skal løses. Når NAV fatter vedtak om endring av medlemskap i folketrygden for en person med arbeidsopphold i et annet land, skal Skatteetaten motta kopi av vedtaket. Skatteetaten legger vedtaket til grunn ved skattefastsettingen. Dette forutsetter at den skattepliktige har tatt kontakt med NAV. Dersom en person har betalt trygdeavgift uten å være medlem av folketrygden, kan vedkommende kontakte Skatteetaten for å få tilbakebetalt trygdeavgiften.»