Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2932 (2022-2023)
Innlevert: 20.08.2023
Sendt: 21.08.2023
Besvart: 28.08.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Ønsker regjeringen å realisere en forsvarsindustriell klynge i Nord-Norge, og hvilke tiltak planlegger eller gjennomfører regjeringen i så fall for å få til dette?

Begrunnelse

I 2020 skrev Svendsen-utvalget at «en satsing på en forsvarsindustriklynge [vil] kunne bli en viktig strategisk satsing for både Forsvaret, nærings- og samfunnslivet i nord». Både Svendsen-utvalget og Forsvarskommisjonen av 2021 har trukket fram at Nord-Norge kan være spesielt egnet for bruker- og operasjonsnær utvikling av forsvarsteknologi og kompetanse. Jeg er kjent med at Forsvarets forskingsinstitutt (FFI) har fått i oppdrag å utrede ulike alternativer for «ei utvida innovasjonssatsing i Nord-Noreg som skal gje eit grunnlag for heilskapleg innretting av innovasjonssatsinga til forsvarssektoren.», som omtalt i Meld.St.27 (2022-2023) Eit godt liv i heile Noreg – distriktspolitikk for framtida.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Regjeringen er opptatt av at forsvarsindustrien og næringslivet for øvrig skal være en stabil og konkurransedyktig del av de samlede ressurser som forsvarssektoren kan trekke på ved behov, og innenfor rammen av Totalforsvaret. I lys av utviklingen i verden, og vår nasjonale geostrategiske posisjon, er vi opptatt av at samarbeidet mellom forsvarssektoren og relevant industri videreføres og forsterkes. I et beredskapsperspektiv er det viktig å styrke og videreføre aktivitet og tilstedeværelse i Nord-Norge, og etablering av klynger og klyngesamarbeid vil legge til rette for regional og lokal robusthet og ringvirkninger som kan gagne både Forsvaret og næringslivet. I tråd med gjeldende nasjonale forsvarsindustrielle strategi oppfordres norsk næringsliv, også utover tradisjonell forsvarsindustri, til å etablerere slikt klyngesamarbeid der det er hensiktsmessig. Som et utgangspunkt må det være opp til forsvarsindustrien å organisere seg for å realisere klyngesamarbeid, og det finnes flere eksempler på vellykkede industriklynger både i Nord-Norge, som for eksempel Arctic Aviation Center på Bardufoss, og i landet for øvrig.
Styrking av forsvarssektorens evne til innovasjon er viktig og vil utvikles i tiden fremover. Nord-Norge er et mulig strategisk område for innovasjonssatsning hvor et slikt samarbeid mellom næringsaktører, etatene i forsvarssektoren og akademia har blitt utredet av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Dette følges nå opp i departementet og i den videre dialogen med FFI og andre relevante aktører, som et grunnlag for å kunne identifisere tiltak som kan være aktuelle på både kortere og lengre sikt. En slik satsning vil videre kunne sammenfalle med initiativer i regi av EU og NATO.
Forsvarets behov vil kunne skape muligheter, men en helhetlig innovasjonsstrategi er også avhengig av at myndigheter og industrien samarbeider og at bedrifter utvikler seg på relevante områder.
Det videre arbeidet med den helhetlige innovasjonssatsningen i forsvarssektoren vil også følges opp i regjeringens arbeid med en ny langtidsplan for forsvarssektoren, som skal legges fram i 2024.