Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:2948 (2022-2023)
Innlevert: 22.08.2023
Sendt: 22.08.2023
Besvart: 29.08.2023 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): Vil kunnskapsministeren ser på ulike løsninger som kan sikre at alle barn i Norge får gratis skolesekk etter Trøndelagsmodellen ved skolestart i første klasse?

Begrunnelse

I Trøndelag har førsteklassinger fått gratis skolesekk av fylkets Trafikksikkerhetsutvalg ved skolestart i over 20 år i sørdelen av fylket, og ved sammenslåingen i 2018 ble ordningen videreført inn i et samlet Trøndelag
I 2023 deler fylkets Trafikksikkerhetsutvalg ut gratis skolesekk til nærmere 5 500 førsteklassinger.
Trøndelag Fylkeskommune skriver på sin hjemmeside at hensikten med å dele ut godt synlige skolesekker er å gjøre andre trafikanter oppmerksomme på at de yngste skolebarna er i trafikken, slik at det blir tryggere å gå til skolen. Sekken er utstyrt med reflekser og sikrer dermed at barn alltid er godt synlig når de bruker sekken til og fra skolen.
Fylkeskommunen samarbeider med Trygg Trafikk om sekkene, og formålet er primært trafikksikkerhet og at barna er godt synlige i trafikken, men man ser også at sekken har positive sosiale konsekvenser.
I sommer har det vært en rekke oppslag i mediene om at stadig flere får mindre å rutte med når matvarepriser, renter og leiepriser stiger. Skolestart blir for mange nok en utgiftspost å bekymre seg over. Undersøkelser gjort av DNB viser at foreldre bruker et firesifret tall på skolestart. I tillegg fortsetter prisene på mat å øke og vi kan lese om at foreldre allerede hopper over måltid for at barna skal få nok mat. Vi har lest hjerteskjærende innlegg i media om foreldre som ikke har råd til pennal og skolesekk til barna sine, og frivillige organisasjoner forteller om massiv etterspørsel etter brukte skolesekker.
Erfaringen med å dele ut gratis skolesekk til skolebarn er at den bidrar til å skape tilhørighet og felles identitet for alle barna. Ved å dele ut gratis sekk reduseres en av de mange utgiftene foreldre har knyttet til skolestart.
Ved at skolesekken deles ut gratis til alle, og brukes av alle, er også et bidrag til å redusere kjøpepress og utenforskap. Trøndelag fylkeskommune har inngått avtaler for reparasjon om sekkene skulle bli ødelagt og har høyt fokus på ivaretakelse og gjenbruk. Undersøkelser fylkeskommunen har gjort viser at nesten alle 1. klassinger bruker skolesekken som deles ut, og ca. 50 prosent bruker sekken videre på i høyere trinn. Ordningen er svært populær blant både barn og foreldre.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Det er viktig at alle elever har en trygg skolevei og at vi bidrar til god trafikkopplæring. Derfor er tematikken godt dekket i rammeplan for barnehagen og i læreplanverket i skolen. I forskrift om rammeplan for barnehagen står det at barnehagen skal bidra til at barna lærer å orientere seg og ferdes trygt.
I læreplanen for kroppsøving er det flere konkrete kompetansemål. Elevene skal blant annet øve på trygg ferdsel i trafikken, de skal forstå og følge regler i trafikken og de skal vurdere risiko og sikkerhet ved ulike uteaktiviteter.
I nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei (2022-2025) er det flere tiltak for både barnehage og grunnskole, hvor Trygg Trafikk, i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, har ansvar for gjennomføringen.
Tiltak for å dempe kjøpepress blant elever og som bidrar til romsligere familieøkonomi er positivt. I arbeidet mot utenforskap blant barn og unge har regjeringen satt ned to ekspertgrupper – en om betydningen av barnehage, skole og SFO for sosial utjevning og mobilitet, og en om barn i fattige familier. Disse skal gi sine anbefalinger om hvilke tiltak som kan ha best effekt i arbeidet mot at fattigdom går i arv. Regjeringen jobber også med en stortingsmelding om sosial utjevning og sosial mobilitet, som skal følge opp ekspertgruppenes anbefalinger. Dette arbeidet henger tett sammen med samfunnsoppdraget om å inkludere flere barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv.
Det ligger til det lokale handlingsrommet å velge og prioritere gratis skolesekker. Regjeringen har ikke planer om å innføre en slik ordning nasjonalt. Vi mener det er riktig at en på kommunalt og fylkeskommunalt nivå skal ha tillit og handlingsrom til å kunne velge slike tiltak, eller om det er andre tiltak som en lokalt vurderer at er mer aktuelle.