Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2993 (2022-2023)
Innlevert: 24.08.2023
Sendt: 25.08.2023
Besvart: 04.09.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Hva skal til for at innleieforbudet fjernes, og hvilke parameter har regjeringen satt for å måle dette?

Begrunnelse

I en debatt under Arendalsuka fikk stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes fra Ap sammen spørsmål. Hun svarte:

«At det ryddes opp vil være med å bidra til at forbudet får en kortere varighet, enn det mange av dere ser for dere.»

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Bakgrunnen for at det er fastsatt forbud mot innleie fra bemanningsforetak til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslofjord-området er at slik innleie hadde utviklet seg til å bli en permanent del av virksomheters bemanningsstrategi på en måte som gikk på bekostning av faste og direkte ansettelser. Kartlegginger viser at omfattende bruk av innleie har negative virkninger for arbeidsmiljø, arbeidstakeres medvirkning og fagorganisering, og fører også til økt ulykkesrisiko.
Regjeringen vil bygge opp under ansettelser som skjer i et topartsforhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, som legger til rette for trygghet for arbeidstakere og forutsigbarhet for virksomhetene. Jeg viser til målsettingene for lovendringene, slik de framgår av Prop. 131 L (2021-2022) og Stortingets behandling i Innst. 108 L (2022-2023).
Nytt regelverk trådte som kjent i kraft 1. april i år, med en overgangsperiode fram til 1. juli. Regjeringen er opptatt av å følge med på virkningene av de nye reglene. Etter drøftinger med partene i arbeidslivet ble det raskt satt i gang en følgeevaluering i form av et eksternt kartleggingsprosjekt som gjennomføres av Fafo. Oppdraget skal ta utgangspunkt i de sentrale målsettingene for endringene av regelverket for ut- og innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak, og vurdere i hvilken grad det skjer endringer knyttet til bruken av faste ansettelser i virksomhetene der det er blitt benyttet innleie, om det skjer endringer i arbeidsvilkårene for de arbeidstakerne som er berørt, og om det skjer endringer i virksomhetenes bruk av ulike tilknytningsformer og når det gjelder utbredelse av det organiserte arbeidslivet. Som en særlig viktig del av prosjektet skal det belyses effekter og konsekvenser av forbudet mot innleie til bygg i Oslofjord-området, herunder å sammenligne utviklingen i næringen i dette området med andre deler av landet. Dette gjelder både virkninger for arbeidstakerne, for virksomhetene i næringen, for oppdragsgivere og planlagte prosjekter, samt hvordan utviklingen i byggeaktivitet og kostnader påvirkes. De første resultatene fra prosjektet er allerede lagt fram, og det kommer flere delrapporteringer underveis før sluttrapporteringen i 2026.
Resultatene fra dette evalueringsprosjektet vil inngå i et samlet arbeid med å evaluere tiltakene som er satt i verk, med utgangspunkt i målsettingene for regelverksendringene. Dette vil være et løpende arbeid, og Stortinget vil bli holdt orientert underveis.