Skriftlig spørsmål fra Morten Stordalen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3002 (2022-2023)
Innlevert: 25.08.2023
Sendt: 25.08.2023
Besvart: 06.09.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Morten Stordalen (FrP)

Spørsmål

Morten Stordalen (FrP): Mener statsråden at UDI har opptrådt ryddig i denne saken, og vil statsråden ta de nødvendige grep for å sikre at lokaldemokratiet blir bedre hensyntatt ved tilsvarende prosesser i fremtiden?

Begrunnelse

Holmestrand kommune har nå vunnet frem hos Statsforvalteren i saken om asylmottak på Holmestrand Fjordhotell. Dette har vært en intens kamp for lokalpolitikerne og innbyggerne. Kampen mot planene har ikke vært fordi man er imot asylmottak som sådan, men sted og prosess. Reguleringsbestemmelsene har vært kommunens viktigste ankepunkt, men også at asylmottak ikke er forenlig med leiligheter i toppetasjen og bar- og restaurantdrift i første etasje.
Det er forunderlig at hverken UDI eller statsråden selv tok initiativ til å skrinlegge disse planene. Særlig etter det fremkom et brev fra UDI til Apartments AS hvor det fremgår at det fra UDI sin side ikke var ønskelig å inngå kontrakt. Jeg referer til UDIs saksnummer 23/12523 i brev som ble sendt samme dag som signering av avtale. «Som det fremkom i møte mellom UDI og Apartments 27.07.2023 er det ikke ønskelig at kontrakt inngås og at Apartments umiddelbart havner i mislighold». For øvrig ser det ut som brevet ved en tastefeil er datert 01.08.2026.
Statsråden har blitt invitert til Holmestrand Fjordhotell, men tok seg aldri tid til dette. Heller ikke Senterpartiets lokale stortingsrepresentant har prioritert dette. Undertegnede finner det underlig at Senterpartiet har vært så fraværende i en sak hvor innbyggere, beboere på hotellet og driverne av restauranten har trengt støtte.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til mine svar til Stortinget på spørsmål nr. 2753, nr. 2831 og nr. 2832 vedrørende etablering av asylmottak i Holmestrand kommune.
Justis- og beredskapsdepartementet har delegert det operative ansvaret for drift av asylmottak til Utlendingsdirektoratet (UDI). Dette innebærer blant annet at UDI skal lyse ut anbud, inngå kontrakter og følge opp disse kontraktene.
Etablering og drift av asylmottak er konkurranseutsatt, og anskaffelse av mottakskapasitet skjer gjennom inngåelse av privatrettslige kontrakter. Ved kontraktsinngåelser følger UDI regelverket for offentlige anskaffelser.
I denne saken har UDI forholdt seg til sin kontraktspartner. UDI tildelte Apartments AS kontrakt som følge av at dokumentasjonen som ble lagt frem for UDI i tilbudet var i tråd med kravene i konkurransegrunnlaget. Denne dokumentasjonen inkluderte etter det UDI opplyser bekreftelse fra Holmestrand kommune om at innkvartering av flyktninger i form av selvhushold, med tilleggstjenester fra Apartments AS, ville være i samsvar med bygningens godkjente bruk og arealformål. I etterkant av tildelingen fremkom det nye opplysninger, og kommunen bestred at brukstillatelsen var gyldig og uttalte at eventuell tillatelse til et ordinært mottak krever bruksendring og er søknadspliktig.
Det har vært en prosess i kommunen om drift av asylmottak på Holmestrand Fjordhotell som nå er endelig avklart av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark. UDI har hele tiden forholdt seg til de vedtakene som til enhver tid har foreligget.
Med dagens høye ankomsttall av fordrevne fra Ukraina er det svært viktig at vi håndterer ankomstene på en forsvarlig måte, og det er stort behov for å etablere asylmottak så lenge denne situasjonen pågår. Etablering av asylmottak behøver ikke politisk godkjenning, men kommunestyret kan gjennom sine reguleringsplaner bestemme om det skal avgis arealer til den type formål. I dette tilfellet mente kommunen at planbestemmelsene for den aktuelle eiendommen likevel ikke åpnet for den type drift, noe Statsforvalteren har lagt til grunn og kontraktspartene følgelig må innrette seg etter. Saken viser nettopp at lokaldemokratiet har fungert.