Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3131 (2022-2023)
Innlevert: 10.09.2023
Sendt: 11.09.2023
Besvart: 14.09.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hvordan jobber regjeringen for å bidra til avklaring av spørsmålet om hvordan søknader om individuell beskyttelse av fordrevne fra Ukraina skal håndteres?

Begrunnelse

Viser til tidligere svar på spørsmål fra undertegnede om bakgrunnen for at søknader om individuell beskyttelse fra fordrevne fra Ukraina. En rekke har søkt om individuell beskyttelse som følge av at de ikke oppfyller vilkårene for midlertidig kollektiv beskyttelse. Statsråden viser til at spørsmålet ikke er avklart i EU, og at det er hensiktsmessig med en enhetlig tilnærming inn mot EU. Jeg stiller derfor spørsmål om hvilke initiativ regjeringen har tatt for å få avklart dette spørsmålet i EU.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg vil innledningsvis vise til mitt svar av 10. august d.å. Utover hva som fremgår der, vil jeg understreke at det er Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som har ansvaret for å etablere norsk asylpraksis for de enkelte søkergruppene. Praksis fastsettes etter innhenting og vurdering av en rekke kilder. Hvilken praksis som føres i andre sammenlignbare land er ett av flere momenter som vurderes, og UDI deltar i ulike internasjonale samarbeidsfora der bl.a. asylpraksis diskuteres. Når det gjelder Ukraina spesielt, har det hele tiden vært et uttrykt ønske fra regjeringen at Norge skal ha en asylpraksis som ikke vesentlig avviker fra den i andre land.
Som tidligere opplyst, er UDI i ferd med å innhente informasjon fra andre land om hvordan disse vurderer asylsøknader fra ukrainske borgere som ikke fyller vilkårene for midlertidig beskyttelse i EU. UDI innhenter også oppdatert informasjon om forholdene i Ukraina, og de har varslet at de på bakgrunn av slik informasjon vil vurdere om de har tilstrekkelig grunnlag for å starte opp asylsaksbehandlingen. Departementet har tillit til at UDI følger opp dette så raskt som mulig.
For øvrig vil jeg understreke at det i utgangspunktet er opp til hvert enkelt land hvilken asylpraksis de vil føre for de enkelte landgruppene. Norge kan i liten grad påvirke andre lands vurdering av dette, heller ikke i EU. Vi følger imidlertid nøye med på det som skjer i EU når det gjelder Ukraina. Utover dette er regjeringens rolle når det gjelder norsk asylpraksis primært knyttet til å påse at UDI har en tilfredsstillende håndtering av spørsmålet.