Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:3243 (2022-2023)
Innlevert: 25.09.2023
Sendt: 26.09.2023
Besvart: 02.10.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Ser statsråden at en eventuell avgrensning som kun gjør at arrangører av enkeltstående arrangement kan benytte innleid arbeidskraft, representerer en potensiell konkurransevridning som kan bidra til å undergrave prinsippet om konkurranse på like vilkår i deler av arrangementsmarkedet?

Begrunnelse

Regjeringen foreslår i forbindelse med lov- og forskriftsregulering av innleie til arrangement en avgrensning som gjør at kun arrangører av enkeltstående arrangement skal kunne gjøre nytte av innleid arbeidskraft. Dette kan innebære at en enkeltstående festival kan gjøre nytte av innleieadgangen, mens eksempelvis en konsertarrangør med flere konserter per år ikke gis samme fleksibilitet. Følgeeffektene av dette kan være en økonomisk merbelastning i form av økt personalmessig og administrativ ressursbruk for sistnevnte. Samtidig opererer både festivalarrangøren og konsertarrangøren tidvis i samme marked med samme produkt overfor de samme forbrukergruppene.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Regjeringen mener at arbeidstakere som den klare hovedregel bør ansettes fast og direkte i topartsforhold. Dette gjelder også arbeidstakere som skal utføre arbeid knyttet til arrangement.
Enkelte særtrekk ved event-/arrangementbransjen har likevel reist spørsmålet om det kan være behov for en snever unntaksregel for innleie fra bemanningsforetak for å løse bemanningsbehovet ved arrangementer. Departementet har vurdert dette, og har i høringsnotat av 30. juni 2023 foreslått å åpne for et unntak for innleie av arbeidstakere til rigg- og sceneteknisk arbeid til kortvarig og enkeltstående arrangement. Forslagene er lagt frem på bakgrunn av Stortingets behandling av nye innleieregler og etter drøftinger med partene i arbeidslivet og næringsaktører.
I høringsnotatet viser departementet til at det er stor variasjon mellom ulike typer arrangementer og ulike arrangører. Departementet skriver her at virksomheter som kun sporadisk gjennomfører kortvarige arrangementer kan ha begrensede muligheter til å ansette de innleide arbeidstakerne fast, annet enn i svært små stillingsprosenter og med arbeidsplikt noen få dager i året. Behovet for et mulig unntak synes derfor å være større i slike virksomheter enn i virksomheter som gjennomfører arrangementer med en viss hyppighet. Konserthus og andre som jevnlig har arrangementer antas å ha bedre forutsetninger for å ansette innleide fast gjennom økt grunnbemanning. I høringsnotatet stilles det også spørsmål ved om slike virksomheter reelt sett alltid hadde adgang til innleie før lovendringen trådte i kraft, under henvisning til vilkåret om at arbeidet måtte være av «midlertidig karakter». For øvrig vises det til at loven åpner for flere fleksibilitetsmekanismer som kan benyttes av virksomhetene for å løse midlertidige arbeidskraftbehov, herunder entreprise, midlertidig ansettelse og innleie etter avtale med tillitsvalgte.
Høringsfristen i denne saken utløp 15. september. Departementet er nå i gang med å gjennomgå høringsinnspillene. Hvordan en eventuell særregel bør innrettes, er blant de temaene departementet vil vurdere og ta stilling til i den videre oppfølgningen.