Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3253 (2022-2023)
Innlevert: 26.09.2023
Sendt: 26.09.2023
Besvart: 05.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Er statsråden enig i at den eskalerende voldsspiralen mellom kriminelle grupperinger som Sverige nå opplever er bekymringsfull også for Norges del, og hvilke grep tar statsråden for å sikre at volden og kriminaliteten Sverige nå opplever ikke sprer seg til Norge?

Begrunnelse

Det vises til den svært alvorlige og eskalerende situasjonen Sverige nå opplever, med dødelig voldsbruk mellom kriminelle grupperinger. Slik situasjonen har utviklet seg, fremstår det som at svenske myndigheter ikke har kontroll og har totalt mistet sitt voldsmonopol. Det er skremmende å se noe som ligner på borgerkrigslignende tilstander i vårt naboland.
I politiets trusselvurdering fra mars i år, pekes det på at aktiviteten fra svenske gjengkriminelle på norsk jord blitt synlig det siste året. Den 25. september bekrefter Kripos at det kriminelle svenske Foxtrot-nettverket opererer i Norge.
Spørsmålsstiller vil derfor vite om statsråden deler vurderingen av at dette er bekymringsfullt, og etterspørre hvilke grep statsråden tar for å holde svenske kriminelle elementer unna og sikre at de svenske tilstandene ikke sprer seg til Norge.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg deler representantens bekymringer for utviklingen i Sverige. I Norge har vi ikke samme situasjon. Det er likevel viktig å forebygge. Det er viktig at vi nå deler erfaringer med svenskene for å unngå negativ utvikling i Norge. Organisert kriminalitet er en trussel mot samfunnet vårt, og innsatsen mot kriminelle gjenger og nettverk er høyt prioritert av regjeringen.
Det er store forskjeller mellom Norge og Sverige når det gjelder omfanget og alvorligheten av gjengkriminalitet og den dødelige volden. Gjennom et tett samarbeid med Sverige kan vi fra norsk side legge bedre til rette for å hindre at en tilsvarende utvikling gjør seg gjeldende også her. Det er også viktig for oss at svenske myndigheter lykkes i sin kamp mot den organiserte kriminaliteten, særlig når vi ser forgreninger av svenske kriminelle nettverk som opererer i Norge.
Jeg følger derfor Sveriges tiltak mot den organiserte kriminaliteten tett og vurderer disse sammen med flere andre pågående initiativer. Særlig gjelder dette tiltak for å forebygge rekrutteringen av ungdom til kriminelle gjenger, tiltak som står sentralt både i Sverige og i Norge. Jeg hadde senest 27. september i år et møte med min svenske kollega, Gunnar Strömmer, for å drøfte samarbeid og høre mer om de svenske erfaringene og tiltakene de er i ferd med å iverksette.
Den grove, organiserte kriminaliteten er grenseoverskridende, og vi har derfor også tatt initiativ til et tettere politioperativt samarbeid mellom Norge og Sverige. Dette innebærer ikke minst et styrket etterretningssamarbeid. Etableringen av en politistasjon på den norsk-svenske grensen, på Mangnormoen i Innlandet politidistrikt, vil bidra til å styrke samarbeidet og skape større grad av trygghet i begge land. Det er ikke minst viktig for å demme opp for økende forgreininger av svenske kriminelle nettverk i Norge.
Fremover vil vi også forsterke innsatsen mot gjengkriminaliteten blant annet gjennom en styrking av politiets operative kraft og tilstedeværelse i Oslo politidistrikt, Enhet Øst. Det vil innebære bedre kapasitet til forebygging og gi et mer synlig politi. I tillegg arbeider vi med å forbedre straffereaksjonene for unge lovbrytere slik at reaksjonene fungerer bedre etter formålet og at tiden mellom lovbrudd og reaksjon reduseres.