Seher Aydar (R): Helse-Nord har nå på bordet forslag om kutt i en rekke fødetilbud i regionen. Det vil bety en alvorlig svekkelse av fødselsomsorgen til de fødende i Nor-Norge, med betydelig lengre reisevei.
Vil helseministeren gjøre noe for å verne disse fødeavdelingene og fødestuene dersom kuttene blir vedtatt og hva skal til for at hun tar i bruk eiermakten hun har over helseforetaket for å sikre at alle kvinner i Norge har et likeverdig fødetilbud?
Begrunnelse
Den siste uken har et arbeidsdokument som er laget i forbindelse med Helse Nord sitt arbeid med omorganisering av sykehusene i nord vært diskutert i media.
Ett av alternativene i det interne arbeidsdokumentet er å legge ned fødestuene på Sonjatun, Finnsnes, Alta og Brønnøysund. Også fødeavdelingene i Kirkenes, Narvik, Lofoten og et ikke-navngitt sted på Helgeland kan bli lagt ned. Ifølge nasjonal veileder for fødselsomsorg skal fødestuer som disse sikre et desentralisert fødetilbud til lavrisikofødende kvinner.
I Hurdalsplattformen står det at regjeringa skal utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, flytte mer av den elektive virksomheten ut til lokalsykehus, og styrke den lokale akuttberedskapen. Kuttene helse Nord nå vurderer kan vanskelig sies å være i tråd med dette.
Statsråden har selv nevnt at rekrutteringen av fagfolk er en utforing for fødeavdelingene, og til dels er omorganiseringen av Helse Nord begrunnet med helsepersonellmangel. Forskning viser at jordmødrene trives best på mindre enheter, og at arbeidspresset og dermed frafallet og rekrutteringsutfordringene øker på de store enhetene. I Oslo ble den ene enheten som ikke hadde rekrutteringsproblemer, nemlig ABC-enheten lagt ned og resultatet var at mange erfarne jordmødre sluttet i jobben på sykehuset. Jeg er bekymret for at nedbyggingen av fødetilbudet i Nord-Norge som Helse-Nord nå ser på vil føre til større rekrutteringsproblemer i tillegg til at tilbudet til de fødende vil bli alvorlig svekket på grunn av lang reisevei og krevende kjøreforhold.