Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:3270 (2022-2023)
Innlevert: 28.09.2023
Sendt: 29.09.2023
Besvart: 09.10.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Helse-Nord har nå på bordet forslag om kutt i en rekke fødetilbud i regionen. Det vil bety en alvorlig svekkelse av fødselsomsorgen til de fødende i Nor-Norge, med betydelig lengre reisevei.
Vil helseministeren gjøre noe for å verne disse fødeavdelingene og fødestuene dersom kuttene blir vedtatt og hva skal til for at hun tar i bruk eiermakten hun har over helseforetaket for å sikre at alle kvinner i Norge har et likeverdig fødetilbud?

Begrunnelse

Den siste uken har et arbeidsdokument som er laget i forbindelse med Helse Nord sitt arbeid med omorganisering av sykehusene i nord vært diskutert i media.
Ett av alternativene i det interne arbeidsdokumentet er å legge ned fødestuene på Sonjatun, Finnsnes, Alta og Brønnøysund. Også fødeavdelingene i Kirkenes, Narvik, Lofoten og et ikke-navngitt sted på Helgeland kan bli lagt ned. Ifølge nasjonal veileder for fødselsomsorg skal fødestuer som disse sikre et desentralisert fødetilbud til lavrisikofødende kvinner.
I Hurdalsplattformen står det at regjeringa skal utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, flytte mer av den elektive virksomheten ut til lokalsykehus, og styrke den lokale akuttberedskapen. Kuttene helse Nord nå vurderer kan vanskelig sies å være i tråd med dette.
Statsråden har selv nevnt at rekrutteringen av fagfolk er en utforing for fødeavdelingene, og til dels er omorganiseringen av Helse Nord begrunnet med helsepersonellmangel. Forskning viser at jordmødrene trives best på mindre enheter, og at arbeidspresset og dermed frafallet og rekrutteringsutfordringene øker på de store enhetene. I Oslo ble den ene enheten som ikke hadde rekrutteringsproblemer, nemlig ABC-enheten lagt ned og resultatet var at mange erfarne jordmødre sluttet i jobben på sykehuset. Jeg er bekymret for at nedbyggingen av fødetilbudet i Nord-Norge som Helse-Nord nå ser på vil føre til større rekrutteringsproblemer i tillegg til at tilbudet til de fødende vil bli alvorlig svekket på grunn av lang reisevei og krevende kjøreforhold.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg holdt et foretaksmøte 9. november 2022 hvor jeg ga Helse Nord RHF i oppdrag å vurdere behovet for endringer i funksjons- og oppgavedeling ved sykehusene. Bakgrunnen for oppdraget ble også omtalt i Prop. 1 S for 2023.
I foretaksmøtet ble det bl.a. vist til at utfordringene i regionen gjør det nødvendig med omstillingsarbeid av mer langsiktig karakter for å understøtte en bærekraftig utvikling av tjenesten. Det er forventet en vekst i behovet for helse- og omsorgstjenester som ikke kan løses med tilsvarende vekst i bemanningen. Riktig organisering og en hensiktsmessig innretning av sykehusdriften vil være nødvendig for å kunne gi gode og likeverdige helsetjenester til befolkningen i Helse Nord. I dette arbeidet er det naturlig å se på tiltak som innebærer endringer i funksjons- og oppgavedeling på en måte som også styrker fagligheten og kvaliteten i pasienttilbudet.
Helseregionen har krevende rekrutteringsutfordringer og bruker betydelige ressurser på innleie. Samtidig krever den medisinske spesialiseringen mer fagfolk, og andelen av befolkningen som bor i Helse Nord går ned. Dette er problemstillinger som også Helsepersonellkommisjonen har pekt på. Utfordringene krever omstillingsarbeid av mer langsiktig karakter, for å rekruttere og beholde fagfolk i regionen. Videre er det avgjørende at kvaliteten i pasienttilbudet opprettholdes og videreutvikles, slik at flest mulig pasienter i Helse Nord behandles i egen helseregion.
Helse Nord har lagt opp til en prosess hvor kommuner, brukere, tillitsvalgte og andre samarbeidsaktører er involvert. Dokumentet som har kommet fram i media gjelder arbeid som ennå er i prosess, og knytter seg til en av fem arbeidsgrupper som Helse Nord har nedsatt. Anbefalingene fra arbeidsgruppene skal samles til en helthetlig plan som skal forelegges styret i Helse Nord RHF, før den sendes ut på bred høring. I henhold til Helse Nord RHF sine planer vil en anbefaling bli sendt meg i april neste år, etter at høringen er gjennomført og styret i Helse Nord RHF har kommet med sine anbefalinger. Jeg vil i mine vurderinger være opptatt av at foreslåtte endringer og tiltak skal bidra til å styrke faglighet og kvaliteten i pasienttilbudet og sikre en bærekraftig utvikling av tjenesten framover.
I likhet med representanten Aydar er jeg opptatt av å beholde og rekruttere fagfolk til den offentlige helse- og omsorgstjenesten. I Nasjonal helse- og samhandlingsplan vil vi legge fram vår helhetlige tilnærming til dette, gitt utfordringsbildet vi står overfor. Det er viktig at vi nå sikrer en bærekraftig utvikling av helsetjenesten.