Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:249 (2023-2024)
Innlevert: 24.10.2023
Sendt: 30.10.2023
Besvart: 06.11.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Hvordan har statsråden fulgt opp oversendelsesforslaget fra Stortinget om å legge mer til rette for forskning i Norge på fusjonsenergi bl.a. ved å vurdere norsk deltagelse i EUs forskningsprogram EuroFusion?

Begrunnelse

Den 9. mai i år behandlet Stortinget et forslag fra bl.a. Høyre, FRP og KRF om behovet for mer kunnskap om behovet for kjernekraft i Norge. Forslaget om å utrede kjernekraft som mulig del av det fremtidige kraftsystemet i Norge ble nedstemt av regjeringspartiene.
Et annet forslag som ble behandlet var å legge mer til rette for forskning på fusjonsenergi og herunder gå inn for norsk medlemskap i EUs forskningsprogram EuroFusion. Et slikt medlemskap vil være en stor fordel for blant annet forskningsmiljøet ved Universitetet i Tromsø som har stor kunnskap på området, samarbeider tett opp mot forsøksreaktoren til Massachusetts Institute og Technology (MIT), og er ønsket tettere inn i forskningen i Europa på fusjonsenergi i regi av EuroFusion.
Fusjonsenergi gjør raske fremskritt etter at en prøvereaktor i USA i 2022 produserte mer energi enn den ble tilført. Ifølge IAEA er fusjonsenergi fire ganger mer effektivt enn fisjon, har ingen alvorlige miljømessige nedsider, og blant annet Equinor har brukt 50 mill. kroner på forskning på fusjonsenergi.
Under debatten i stortingssalen sa statsråden til representanten Ropstad at han så positivt på forslaget og lovet en velvillig vurdering og oppfølging dersom forslagsstillerne trakk forslaget fra voteringen og heller fremmet det som oversendelsesforslag. Anmodningen ble imøtekommet av forslagsstillerne og det knyttes stor interesse til hvordan statsråden har fulgt opp forslaget nå et halvt år senere.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Stortinget vedtok 9. mai følgende oversendelsesforslag: «Det henstilles til regjeringen å legge til rette for mer forskning og innovasjon på fusjonsenergi og internasjonalt samarbeid, i overenstemmelse med strategien Energi21.»
Dette har regjeringen fulgt opp. I forbindelse med statsbudsjettet for 2024 har regjeringen foreslått å øke satsingen på nukleære fag, inkludert fusjonsenergi, over Kunnskapsdepartementets budsjett. Dette vil skje gjennom en styrking av ordningen i Forskningsrådet for norsk deltakelse som tredjeland i Euratom-programmet, som også inkluderer partnerskapet EUROfusion. Dette gjør vi blant annet nettopp for å legge mer til rette for forskning på fusjonsenergi i Norge og internasjonalt samarbeid på området.