Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:283 (2023-2024)
Innlevert: 30.10.2023
Sendt: 31.10.2023
Besvart: 09.11.2023 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva konkret foretar barneministeren seg for å forsikre at utenlandsadopsjoner fra Madagaskar er forsvarlig og når vil hun ta stilling til om Norge skal stoppe adopsjoner herfra slik som eksempelvis Danmark og Frankrike?

Begrunnelse

Gjennom flere medieoppslag er det påvist at flere adopsjoner til Norge gjennom mange år kan ha vært problematiske og i noen tilfeller ulovlige. Dette er bakgrunnen for at det nå er satt ned et eksternt granskningsutvalg av utenlandsadopsjoner etter påtrykk adopterte, deres familier men også fra undertegnede og Frp.
Sist uke deltok jeg på 147th IPU Assembly, i Luanda, der Orphanage trafficking and illegal international adoptions var et av hovedtemaene. Her ble det understreket at bekjempelse av slik kriminalitet, utnyttelse og ikke minst ivaretakelsen av disse barnas rettigheter og trygghet er et internasjonalt ansvar, der alle har et ansvar for å følge opp i sine land.
I det jeg kommer hjem fra dette møtet er det en ny artikkel i VG som omtaler svært problematiske sider ved adopsjon fra Madagaskar. Her vises det også til at bla Danmark og Frankrike har stoppet adopsjoner herfra på bakgrunn av lignende funn og bekymringer knyttet til adopsjonspraksisen i landet.
Dette fremstår meget alvorlig men det er ikke klart hva norske myndigheter vil foreta seg.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Når det gjeld adopsjonar frå utlandet, gir Bufdir formidlingsløyve til adopsjonsorganisasjonar, det vil seie løyve til å formidle adopsjonar frå eit konkret land. Eit løyve varer i to eller tre år. Før eit slikt løyve går ut, må adopsjonsorganisasjonen søkje om fornying.
Bufdir gjer grundige vurderingar av formidlingsløyve og er oppteken av å sikre trygge adopsjonar. Dei har mellom anna stansa adopsjonar frå Vietnam og Bolivia dei seinare åra. I vurderingane av formidlingsløyve går direktoratet gjennom ei rekkje faktorar, informasjon om adopsjonssystemet i opphavslandet og nyare utvikling i det aktuelle landet.
Når det gjeld Madagaskar, har Bufdir på eige initiativ tatt formidlingsløyvet opp til ny vurdering. Arbeidet har pågått sidan sommaren. Bufdir vedtok nyleg at løyvet til å formidle adopsjonar frå Madagaskar vert trekt tilbake. Adopsjonar frå Madagaskar vert dermed stansa.
Eg er svært oppteken av rettstryggleiken på adopsjonsfeltet. Difor har regjeringa sett ned eit offentleg utval som skal granske adopsjonar frå utlandet til Noreg.
Når det gjeld kontroll og tilsyn på feltet er direktoratet i tett dialog med departementet. Eg ber no direktoratet gjere ei ny vurdering av alle formidlingsløyve for utanlandsadopsjonar til Noreg.