Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:432 (2023-2024)
Innlevert: 14.11.2023
Sendt: 15.11.2023
Besvart: 22.11.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): NTNU-forskning viser at de norske områdene som er åpnet for havvind, har høy risiko for samtidig overproduksjon med havvind fra landene vi utveksler kraft med.
Vil denne nye forskningen fra NTNU (som er fagfellevurdert) være en del av regjeringens kunnskapsgrunnlag når Olje- og energidepartementet jobber videre med subsidieordninger og andre kriterier for Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord?

Begrunnelse

Alle sider ved det norske havvindeventyret trenger et godt kunnskapsgrunnlag. Kraften fra havvind i de sørlige norske vindkraftområdene får lav verdi fordi det er høy korrelasjon i vindstyrken i havet i forskjellige deler av Nordsjøen. Forskerne mener dette er problematisk for den norske havvindsatsingen. En risiko ved å bygge ut i områder som har høy grad av værkorrelasjon med resten av Europa, er at vi får mye samtidig overproduksjon, som gir nullpriser og lav verdi på havvind. Samtidig kan det bidra til å forsterke de voldsomme prissvingningene vi har sett de siste par årene.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Olje- og energidepartementet ønsker et godt kunnskapsgrunnlag for sitt arbeid med havvind. Akademia spiller en viktig rolle for å bidra med kunnskap og peke på problemstillinger som må løses. NVE og Statnett er også sentrale i å utarbeide kunnskapsgrunnlag for departementets arbeid.
Nordsjølandene har ambisjoner om å bygge ut 300 GW havvind i Nordsjøen innen 2050. Når det blåser mye vil det da produseres mye vindkraft samtidig som blant annet påvirker kraftprisen. Både myndigheter og selskaper arbeider for å finne gode løsninger for et kraftsystem med større mengder uregulerbar kraft.
NVE tar i sine langsiktige kraftmarkedsanalyser høyde for at ulike produksjonsteknologier oppnår ulik pris. Forutsetningene om forbruksutviklingen og utbygging av fornybar kraftproduksjon i andre europeiske land er avgjørende for hva oppnådd pris for ulike produksjonsteknologier blir.
Generelt kan god overføringskapasitet via kabler og kraftnett bidra til bedre utnyttelse av ulikheter i kraftproduksjonsmiks og ulikheter i vind og vær mellom ulike områder.