Anna Molberg (H): Mener statsråden det er behov for en lovmessig endring av hvem som kan regnes som tillitsvalgt i innleietilfellene, eller vil statsråden fortsatt stå ved departementets tidligere forståelse av tillitsvalgtbegrepet i disse tilfellene?
Begrunnelse
Uenigheten rundt hvem som skal regnes som tillitsvalgt ved inngåelse av innleieavtale fortsetter. Den forrige arbeids- og inkluderingsministeren har i tidligere svar vist til at det ikke stilles krav om at avtale om innleie må inngås med en fagforeningstillitsvalgt eller at den tillitsvalgte må være organisert i fagforeningen som har inngått tariffavtalen. Dette er i tråd med gjeldende rett som slår fast at tillitsvalgtbegrepet kan omfatte andre valgte representanter for arbeidstakere som ikke er fagforeningsmedlemmer, jf. Stein Evju, Arbeidsrett og arbeidsliv, bind 11, hefte 3/2005 fra s. 175 og Ot.prp.nr.49 (2004-2005) s. 121 og 340. Dette støttes også av Haavind-advokatene Sten Foyn og Lars Kokkvold som i en artikkel i Rett24 mener de nye innleiereglene må forstås slik at «tillitsvalgte» kan representere de ansatte uavhengig av om disse tilhører en fagforening eller ikke. LO er som kjent uenige i dette og LOs advokat Andreas van den Heuvel skriver i brev til tidligere statsråd at kun arbeidstaker som er tillitsvalgt i fagforening som er part i tariffavtalen, har kompetanse til å inngå avtale om innleie. Selskapet Kaefer Energy har ifølge tidsskriftet Fri Fagbevegelse inngått avtale om innleie med verneombudet på arbeidsplassen. Representant for Fellesforbundet sier til Fri Fagbevegelse at:
«Om initiativet til Kaefer-leiinga er innafor, må regjeringa gjere eit hastearbeid for å tette smottholet. Elles forsvinn heile meininga med lovendringa».