Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:613 (2023-2024)
Innlevert: 05.12.2023
Sendt: 06.12.2023
Besvart: 13.12.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Hvor mye har kraftselskapene tjent på flaskehalsinntekter fra handel i intradagmarkedet med og i Norge, er Statkraft blant selskapene som har tjent på dette, og hvor raskt vil regjeringen fikse at fellesskapet får beholde disse pengene?

Begrunnelse

Det danske Forsyningstilsynet har i et brev til den danske systemoperatøren Energinet, påpekt at manglende innføring av flaskehalsinntekter i intradag-markedet for strøm kan ha bidratt til de svimlende overskuddene for krafthandlere i 2022. Dette er omtalt i Europower 5.12 og EnergiWatch 29.11.
Det er altså grunn til å frykte at dette hullet i strømsystemet har ført til stor privat berikelse for noen få, med penger som skulle gått til fellesskapet. Markedsavdelingen i Statkraft er blant de som har fått enorme bonuser fra strømhandel. I en artikkel publisert 1.12 bekrefter Statnett til Energi Watch at de ikke får flaskehalsinntekter fra intradagmarkedet.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Forskjeller i pris mellom budområder i døgnmarkedet oppstår der det er begrenset overføringskapasitet, eller flaskehals, mellom to budområder. Handlet volum multiplisert med prisdifferansen utgjør det vi kaller flaskehalsinntekter. Flaskehalsinntektene tilfaller eierne av overføringskapasiteten. I Norge vil det si Statnett.
Dagens intradagmarked er basert på kontinuerlig handel. Aktørene mottar prisen de har bydd inn i markedet dersom de får tilslag, under forutsetning om at det er tilgjengelig handelskapasitet i intradagmarkedet. Kontinuerlig handel innebærer ingen auksjon hvor prisen klareres per budområde, og dermed ingen prisforskjeller som gir flaskehalsinntekter til systemoperatøren.
Det pågår et arbeid som vil legge til rette for at systemoperatørene kan få betalt for kapasiteten som gis i intradagmarkedet. Intradagauksjoner er planlagt innført i juni 2024, noe som vil effektivisere utnyttelsen av kapasiteten i intradagmarkedet, og gi flaskehalsinntekter til systemoperatørene også i intradagmarkedet.
Det frigis betydelig mer handelskapasitet i intradagmarkedet på danske og svenske overføringsforbindelser enn på norske. I Norge skjer mesteparten av handelen i døgnmarkedet, hvor systemoperatøren får flaskehalsinntekter.
Jeg har ikke oversikt over hvor mye norske kraftselskap har tjent på handel i intradagmarkedet. Norske kraftselskap kan også handle i intradagmarkedet utenfor Norge.