Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:696 (2023-2024)
Innlevert: 13.12.2023
Sendt: 14.12.2023
Besvart: 21.12.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Statsråden hever å sitte i en regjering som vil satse på rusomsorg.
Mener ministeren at nok en nedleggelse av rusinstitusjoner er i tråd med dette, og kan hun garantere for at rusenheten på Tronvik ikke må legge ned for å spare penger?

Begrunnelse

Ifølge NRK må Helseforetak over hele landet fram med sparekniven og kutte millioner.
Eksempelvis må Helse Førde alene spare over 100 millioner kroner.
For å saldere budsjettet vil administrasjonen i Helse Førde legge ned rusenheten på Tronvik, som har vært til stor hjelp for mange rusavhengige.
https://www.nrk.no/vestland/helse-forde-ma-kutte-120-millionar-og-vil-legge-ned-tronvik-i-hoyanger-1.16676132?fbclid=IwAR1g4sn9O1Ug9XkKEvf8wHsLaBxIKiQqL0e8PVrYx5qHfMLNiQ8Amyc4hn0

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg er enig med representanten i at det må satses videre på å utvikle tilgjengelige og kunnskapsbaserte tjenester innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Dette vil jeg komme nærmere tilbake til i stortingsmelding om en forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet.
Det er de regionale helseforetakene som skal sørge for tilgjengelige tjenester og et behandlingstilbud som er tilpasset pasientenes ulike behov. Jeg styrer de regionale helseforetakene på et overordnet nivå, blant annet gjennom en klar målsetting om å styrke psykisk helsevern og TSB, krav om basistjenester i alle helseforetak og strengere ventetidskrav til rusbehandling enn til annen behandling i sykehus. Det er imidlertid helseforetakene som fatter enkeltbeslutninger om kapasitet ut i fra behov og tilgjengelige ressurser.
I forbindelse med spørsmålet har jeg bedt Helse Vest RHF om en uttalelse om hvilke vurderinger som ligger til grunn for beslutningen om Helse Førde HF sin regionale rusenhet på Tronvik. Jeg gjengir svaret fra Helse Vest RHF nedenfor:

«Helse Førde vurderer at dei har fleire behandlingsplassar innan tverrfagleg spesialisert rusbehandling enn det som er naudsynt for å gje tilbod til pasientane i opptaksområdet. Det er relativt korte ventetider, både for døgn- og poliklinisk behandling, i snitt om lag 20 dagar.
Helse Førde har per i dag 25 døgnplassar til behandling av pasientar med rusutfordring, 15 plassar ved TSB eininga i Tronvik og 10 ved eininga i Nordfjord. I gjennomsnitt var det 16 pasientar som fekk behandling i dei 25 sengene, altså om lag 68 % belegg. I tillegg var ein betydeleg del av pasientane på Tronvik heimehøyrande i Helse Bergen HF sitt opptaksområde. Behovet for døgnplassar i Helse Førde for pasientar frå eige føretaksområde har altså på det jamne vore rundt 10 til 12 senger.
Nasjonal framskrivingsmodell syner marginal auke i behov for døgnplassar innan rusbehandling. Som del av tiltaka for å skape økonomisk berekraft i Helse Førde HF, har administrerande direktør og vurdert tiltak innan psykisk helsevern og tverrfagleg spesialisert rusbehandling. Rekruttering av legar for å dekke det samla behovet for behandlarar innan rusfeltet har over tid vore vanskeleg. Helse førde har skrive ei eigen styresak om tiltaka ved Tronvik, sjå styresak styresak-08623-tenestetilbodet-innan-tsb-og-tilbodet-pa-tronvik.pdf (helse-forde.no)
Saksnotatet om saka til styret i Helse Førde HF syner at Helse Førde framleis kan gje eit forsvarleg tenestetilbod innan tverrfagleg spesialisert rusbehandling, sjølv om føretaket reduserer kapasiteten på døgnbehandling i eige føretak. Helse Førde legg til grunn at dei må bruke av døgnplassar utanfor helseføretaket for å dekke behovet når eigen kapasitet blir redusert.
Helse Førde vil fylgje utviklinga nøye når det gjeld ventetider og fristbrot. Ved aukande ventetid og/eller fristbrot vil Helse Førde etterspørre restkapasitet i føretaka i regionane, vurdere kjøp av plassar hos private, utvide eigen behandlingskapasitet, eller gå til ny anskaffing. Helse Vest RHF vil også følge utviklinga nøye og vere i dialog med Helse Førde HF og andre helseføretak i regionen om behovet for døgnplassar innan rusbehandling.»